Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu opnieuw voor: de FINALE! van de Gouden WikiKids Award 2020

Huis Wittelsbach

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wapen van het Huis Wittelsbach

Het Huis Wittelsbach is een zeer oud en belangrijk Duits vorstenhuis. Het "leverde" eeuwenlang Beierse graven, koningen en hertogen.

De naam komt van de burcht Wittelsbach bij Aichach in het westen van Beieren.

In 1180 kreeg graaf Otto VI van Wittelsbach het Beierse hertogdom van Frederik I van het Heilige Roomse Rijk in leen voor zijn goede diensten tijdens expedities naar Rome. Graaf Otto VI noemde zich sinds toen hertog Otto I van Wittelsbach. Zijn zoon Lodewijk de Kelheimer trouwde met de weduwe van de graaf van Bogen. Vandaar komt het herkenbare blauw-wit geruite wapen aan Beieren (dit blauw-wit patroon zie je nog veel terug in Beieren, bijvoorbeeld in het logo van BMW).

In 1475 trouwde George de Rijke met de Poolse koningsdochter, Hedwig. Sinds 1903 spelen ze dit prachtvolle huwelijk om de vier jaar na. Dit vond ook plaats in 2005 en 2009.

In de familie kwam ook veel waanzin voor, met als bekendste voorbeeld koning Lodewijk II.

Belangrijke leden

Sissi, de latere keizerin van Oostenrijk-Hongarije, kwam uit het Huis Wittelsbach.

Er waren ook enkele graven van Holland, Zeeland en Henegouwen:

En ook koningen van Zweden:

Bron

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Wittelsbach&oldid=649619"