Huis Hannover

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Hannover
Coat of Arms of the Kingdom of Hanover.svg
Wapenspreuk
Stamvader George van Brunswijk-Calenberg
Laatste heerser Ernst August van Brunswijk
Familiehoofd Ernst August van Hannover
Uitgestorven
Afgezet in/op
Hoofdtak
Zijtak(ken)
Titel(s)
Koning van Groot-Brittannië
Koning van Ierland
Koning van het Verenigd Koninkrijk
Keurvorst van Hannover/Brunswijk-Lüneburg
Koning van Hannover
Hertog van (Saksen-)Lauenberg
Hertog van Brunswijk(-Wolffenbüttel)
Keizer van Indië
Portaal Portal.svg Monarchie

Het huis Hannover (soms ook gespeld als Hanover) was een koningshuis dat regeerde over Groot-Brittannië en Ierland/Verenigd Koninkrijk en een aantal gebieden in het noordwesten van Duitsland. Huis Hannover leverde tussen 1707 en 1801 de koningen van Groot-Brittannië en Ierland en tussen 1801 en 1901 de koningen van het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast was het huis aan de macht in keurvorstendom Hannover (later koninkrijk Hannover), hertogdom Brunswijk en hertogdom Lauenberg.

De Hannovers waren in de Britse geschiedenis verantwoordelijk voor het overleveren van de macht van de koning naar het parlement. Uiteindelijk zou het koningschap alleen ceremonieel zijn en zou de koning geen politieke macht meer hebben. Onder het huis Hannover breide het Britse Rijk zich uit en vond de Industriële Revolutie plaats. Toen koningin Victoria overleed, werd de troon overgegeven aan huis Saksen-Coburg en Gotha, later huis Windsor. In Hannover bleven ze aan de macht tot 1866, toen het gebied werd ingelijfd door Pruisen. Uiteindelijk ging hun laatste gebied in 1918 ten onder na de afschaffing van de monarchie in Duitsland.

Geschiedenis

Het gebied waar Hannover lag

Huis Hannover is een erg oud adellijk huis. George van Brunswijk-Calenberg wordt gezien als de stamvader van het huis. Hij ontving de hertogdommen Göttingen en Calenberg. Hij verplaatste het hof naar de stad Hannover, waar de naam van het huis vandaan komt. Ernst August van Brunswijk-Lüneburg voerde overleg met keizer Leopold I van het Heilige Roomse Rijk om hem keurvorst te maken. Zijn hertogdom heette Brunswijk-Lüneburg, maar dit werd door de eeuwen heen vernoemd naar de hoofdstad Hannover.

In Groot-Brittannië werd in 1701 de Act of Settlement aangenomen. Koningin Anna had geen kinderen en het was onwaarschijnlijk dat zij deze zou krijgen. Toen zijn stierf in 1714 ging de troon naar het dichtstbijzijnde protestantse familielid, in dat geval Sophia van de Palts. Hierdoor werd de Britse troon overgedragen van huis Stuart naar huis Hannover. Sophia gaf de troon aan haar zoon, keurvorst George I. Hiermee begon een personele unie tussen de twee landen. Onthoud dat ze twee landen apart van elkaar bleven en ze enkel dezelfde vorst hadden.

Koningin Victoria, de laatste Britse koning(in) uit het huis Hannover.

Koning George I had weinig politieke macht en gedurende Georgiaanse periode nam de macht van de koning drastisch af. De koning had er weinig problemen, aangezien hij in Hannover precies hetzelfde deed. Onder koning George III werden Groot-Brittannië en Ierland verenigd tot het Verenigd Koninkrijk en werd het keurvorstendom Hannover een koninkrijk. De personele unie viel uiteen bij de dood van koning Willem IV. Zijn opvolger was koningin Victoria. Dit was een probleem, aangezien Victoria een vrouw was. In het Verenigd Koninkrijk konden vrouwen koningin worden, maar in Hannover kon dit niet door de Salische wet. Hierdoor werd Willems broer Ernst August koning van Hannover.

Onder Victoria beleefde het Verenigd Koninkrijk de Victoriaanse periode. Ze was 63 jaar lang de koningin van het land, langer dan al haar voorgangers. Onder Victoria werd de laatste macht van de Britse koning afgeschaft. In plaats daarvan werd ze een symbool van de natie. Haar kinderen trouwden met verschillende Europese vorsten, waardoor ze ook wel de grootmoeder van Europa wordt genoemd. Toen Victoria stierf in 1901 werd de troon overgedragen aan haar zoon uit het huis Saksen-Coburg en Gotha.

In Hannover werden de liberale wetten van koning Ernst August teruggedraaid. Uiteindelijk werd Hannover in 1866 door het koninkrijk Pruisen veroverd. Huis Hannover kwam in 1913 aan de macht in het hertogdom Brunswijk. In 1918 werd de monarchie in Duitsland afgeschaft na de Tweede Wereldoorlog, waardoor een einde aan de heerschappij van het huis kwam.

Heersers

Koningen van Groot-Brittannië en Ierland/het Verenigd Koninkrijk

Keurvorsten/koningen van Hannover

Opmerking: George I, II en III waren ook hertog van Lauenberg. In 1803 werd dit afwisselend door de Fransen en de Pruisen bezet. Na het Congres van Wenen kwam dit toe aan huis Oldenburg.

Hertogen van Brunswijk

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Hannover&oldid=688540"