Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Hoorspel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoorspel, 1949

Een hoorspel is een toneelstuk dat door de radio uitgezonden wordt. Het wordt ook wel radiotoneel of luisterspel genoemd. Voordat de televisie uitgevonden werd, was dit heel erg populair. Mensen bleven ervoor thuis. Eerst werden de rollen gewoon voorgelezen door acteurs. Later werden er allerlei effecten aan toegevoegd, zoals achtergrond geluiden.

Levensecht

Een van de meest bekende hoorspelen is The War of the Worlds dat in de Verenigde Staten heel veel onrust veroorzaakte, doordat mensen geloofden dat de marsmannetjes echt op aarde waren geland. Veel mensen sloegen op de vlucht, sommigen sloten zich zelf in hun huizen op en hamsterden eten in. Pas later kwamen de mensen erachter dat het allemaal maar nep was.

Soaps

De eerste soaps waren ook hoorspelen. "Soap" komt van het Engelse woord voor zeep - dat waren series gemaakt door zeepfabrikanten om mensen hun zeep te laten kopen. Pas later, in de jaren vijftig, haalde de televisie de radio in. Daarvoor waren hoorspelen erg bekend en populair.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoorspel&oldid=688497"