Hoogbouw

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoogbouw in Dubai
Hoogbouw in Melbourne
Hoogbouw in Frankfurt am Main
Hoogbouw in Montréal
Hoogbouw in Los Angeles

Hoogbouw is een woord dat wordt gebruikt voor gebouwen die hoog zijn, zoals wolkenkrabbers. Vele hoge gebouwen bij elkaar noemt men een skyline (oftewel stedelijk silhouet). De plekken waar de meeste hoogbouw is over de hele wereld, zijn: de VS (vooral New York City, Chicago en Los Angeles), China (vooral Sjanghai, Peking en Hongkong), Japan (vooral Tokio, Osaka en Yokohama) en de Verenigde Arabische Emiraten (vooral Dubai, Abu Dhabi en Sharjah). Vaak is hoogbouw bedoeld voor kantoren, bedrijven en andere dingen die met de economie te maken hebben, maar ook kan het voor de sier zijn. Sinds een aantal jaren worden uitkijktorens ook uitgerekend tot hoogbouw en niet alleen wolkenkrabbers.

Hoogbouw in Europa

Europa is een klassiek continent dat weinig hoogbouw heeft. Veel gebouwen zijn meerder in Oud-Griekse, renaissance of middeleeuwse stijlen. Daarom staan de miljoenensteden van Europa (zoals Parijs, Moskou en Londen) meerder bekend om hun oude bezienswaardigheden. Parijs is bijvoorbeeld bekend om het Louvre en de Eiffeltoren. Moskou door het Kremlin en de Pokrovkathedraal, Londen door de Big Ben en de Tower Bridge. De laatste jaren worden er steeds meer wolkenkrabbers gebouwd in Europa. Frankfurt am Main (Duitsland) staat als top 1 in hoogbouw-steden te Europa. Hier zijn heel erg veel kantoorgebouwen en hoewel het niet de grootste stad van Duitsland is, is het wel het financiële centrum. Berlijn is daar nogal jaloers op, maar daar zijn meer oude gebouwen. Sinds de jaren '70 van de vorige eeuw heeft Parijs een groot financieel centrum gekregen, niet ver van de Eiffeltoren. Dat is namelijk La Défense en het wemelt daar van de wolkenkrabbers. In de omgeving zijn allemaal gezellige winkeltjes en flats te vinden. Daar werd Londen al snel jaloers van en bouwde Canary Wharf. Dit kun je vergelijken met La Défense. Ook de rest van de binnenstad van Londen heeft wolkenkrabbers. Alle hoogbouw van België is gecentreerd in de hoofdstad Brussel. De Noordruimte is er de belangrijkste zakenwijk. Nederland staat bekend om de hoogbouw-stad Rotterdam die een steeds groter wordende skyline heeft. Langzaamaan groeien er ook skylines in Amsterdam, Den Haag en Eindhoven. Warschau (Polen) heeft de beste skyline van Oost-Europa. Dat is zo, omdat de oude binnenstad tijdens de wereldoorlogen flink verwoest werd. Toen moesten er nieuwe gebouwen worden gemaakt en dat werden dus wolkenkrabbers.

Hoogbouw in de rest van de wereld

Rusland is dramatisch in het bouwen van wolkenkrabbers. Slechts een paar steden hebben skylines/hoogbouw. De belangrijkste hoogbouw-steden in Rusland zijn: Moskou, Jekaterinenburg, Samara, Novosibirsk, Omsk en Rostov aan de Don. In Zuid-Korea is de hoogbouw vooral gecentreerd in Seoel, Busan en Incheon. Singapore is zowel een land als een miljoenenstad en hier wemelt het er ook van de wolkenkrabbers. Toronto, Montréal, Vancouver en Calgary zijn de steden die symbool zijn voor de hoogbouw in Canada. Hoe meerder hoogbouw een stad heeft, hoe sneller die groeit. Dat is één van de motto's van de bevolking in Vancouver. Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide, Perth en Gold Coast zijn de belangrijkste hoogbouw-steden van het land Australië. Samen met Auckland (Nieuw-Zeeland) zijn ze de belangrijkste hoogbouw-steden van heel Oceanië. De drie belangrijkste hoogbouw-steden van Afrika zijn Caïro (Egypte), Nairobi (Kenia), Johannesburg (Zuid-Afrika) en Lagos (Nigeria). Zuid-Amerika staat bekend om Sao Paulo, Lima, Recife, Buenos Aires, La Paz en Bogota.

Lees ook

Hoogbouw in Warschau


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoogbouw&oldid=700881"