Hoogbegaafd

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als je hoogbegaafd bent heb je een IQ boven de 130. Het gemiddelde IQ is 100. Als je IQ hebt rond de 150 is word je een genie genoemd.

Je IQ kan worden getest door iemand die dat als beroep heeft. Je moet tijdens die test allerlei puzzeltjes maken, vragen beantwoorden, doolhoven oplossen, dingen nabouwen enz. Na ongeveer 2 weken na de test krijg je de uitslag en wordt je IQ bekend. Als je hoogbegaafd bent kan je heel goed leren. Soms kan hoogbegaafd zijn vervelend zijn omdat je er bijv. mee wordt gepest. Maar je mag er best wel trots op zijn. Sommige kinderen die hoogbegaafd zijn, gaan onderpresteren. Ze gaan minder doen dan dat ze kunnen. Dat komt doordat die kinderen vaak te weinig uitdaging krijgen. Op sommige scholen is er een kangoeroeklas, en hier zitten hoogbegaafde kinderen dan samen. Hier maken ze moeilijkere dingen. Ook krijgen ze soms in de klas extra taken, v.b. rekenmeesters, plustaak, somplex,... Heel veel mensen van vroeger die bekende uitvindingen hebben gedaan zijn ook hoogbegaafd. Zoals Albert Einstein.

Hoogbegaafd zijn betekent dat je beter bent dan het gemiddelde. Dat kan in van alles zijn; sport, rekenen, taal, creatief, etc. Er is soms ook sprake van een hoog IQ (hoger dan 130).

In een IQ test krijg je van alles. Rekenen, woordenschat, begrijpend lezen, puzzels oplossen, doolhoven, etc. Een pedagoog geeft je de opdrachten. Als je de vraag niet weet, zeg je gewoon dat je dat niet weet.

De pedagoog bekijkt de resultaten, en is de uitslag bekend, vertelt de pedagoog het aan je ouders. Je bent daar vaak niet bij.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoogbegaafd&oldid=434157"