Homogenisering

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Homogenisering is een proces in de aardrijkskunde waarbij een cultuur wordt overgenomen door andere culturen. Dit kan zowel om een hele cultuur gaan als om onderdelen uit die cultuur.

Een voorbeeld van homogenisering is Amerikanisering. Dit het overnemen van (onderdelen van) de Amerikaanse cultuur door andere landen. In westerse landen zie je dit bijvoorbeeld doordat veel televisieseries en films uit de VS komen, fastfoodketens zich er vestigen en het Engels een steeds belangrijkere status krijgt.

Homogenisering kan onschuldig zijn, maar het kan er ook toe leiden dat andere culturen verdwijnen of dat er conflicten ontstaan. In Indonesië ontstond bijvoorbeeld een conflict tussen mensen uit Java en mensen van de andere eilanden. De Indonesische overheid probeerde door middel van transmigratie de Javaanse cultuur te verspreiden, maar veel bewoners van de andere eilanden waren hier niet heel erg blij mee.

Het omgekeerde van homogenisering is heterogenisering.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Homogenisering&oldid=515453"