Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Hokkaido

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Hokkaido (Japan))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ligging van Hokkaido. De claims van Japan op de Russische eilanden zijn in het rood weergeven.

Hokkaido (Japans: 北海道/Hokkai-dō) is een van de grote Japanse eilanden. Hokkaido is zowel een regio als een prefectuur. De hoofdstad is Sapporo. Het eiland is 83.456,38 km² groot en heeft 5.598.776 inwoners. Hokkaido is hiermee de grootste regio en prefectuur qua oppervlakte. Hokkaido ligt ten noorden van het eiland Honshu en beide eilanden zijn door middel van de Seikantunnel met elkaar verbonden.

Bij Hokkaido speelt zich tevens een conflict af tussen Japan en Rusland. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog viel Rusland Japan binnen om de oorlog te beëindigen. De VS hadden echter al twee atoombommen op Japan gegooid, waarna het land capituleerde. Het enige wat Rusland bezette waren het Japanse deel van de Koerilen. Oorspronkelijk behoorde de zuidelijke helft bij Japan. Tegenwoordig eist Japan niet het hele gebied op, maar wel de eilanden Kunashir, Iturup en de Kleine Koerilen, omdat deze voor de kust van Japan liggen en Japans er nog steeds besproken wordt. In 2005 vroeg de EU zelfs aan Rusland om de eilanden terug te geven, maar dit werd afgewezen. In Japan worden de eilanden gewoon als Japans grondgebied op kaarten weergeven, maar nog steeds horen de eilanden bij Rusland.

Hokkaido is verdeeld in veertien subprefecturen. Hokkaido is een van de laatste gebieden die bij Japan zijn gekomen. Hierdoor leeft nog een gedeelte van de oude bevolking op het eiland; de Ainu.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hokkaido&oldid=535582"