Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Lanzarote en Beleg van Leiden (1573-1574)

Hiragana

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een overzicht van hiragana-tekens

Hiragana (平仮名 of ひらがな) is één van de drie schrijfsystemen, die gebruikt worden in het Japans. Het schrift bestaat uit 46 basistekens, die elk een lettergreep symboliseren. Daarnaast zijn er nog enkele combinatietekens. Op Japanse scholen wordt begonnen met het leren hiragana, aangezien dit het eenvoudigste schrift. Ook veel buitenlandse mensen die Japans willen leren starten vaak met hiragana, al beginnen veel Chinese leerlingen met het moeilijkere kanji.

In het dagelijkse leven worden kanji en hiragana naast elkaar gebruikt. Kanji wordt gezien als het formele Japans. Hiragana wordt gebruikt voor het verbuigen van woorden. Daarnaast is er nog katakana, wat enkel woord gebruikt voor buitenlandse woorden. Bijna alle Japanners kunnen hiragana lezen. In kranten gebruikt men echter vaker kanji. Naar mate de tekst eenvoudiger wordt, neemt de hoeveelheid hiragana toe. Teksten voor (jonge) kinderen worden volledig in hiragana geschreven.

Pennenstreekvolgorde

Elk hiragana-teken heeft een eigen manier van schrijven. Dit is een vaste volgorde om het teken juist te kunnen schrijven. Deze volgorde wordt de pennenstreekvolgorde genoemd. Alle tekens bestaan tussen de één en drie pennenstreken.

Table hiragana.svg
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hiragana&oldid=605569"