Hindoeïsme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hindoes bij het Holifeest

Het hindoeïsme is een wereldgodsdienst: zo'n 15% van de wereldbevolking is hindoe. De meeste hindoes leven in India. Het is een van de oudste godsdiensten ter wereld. Het is ook een bron van vele godsdiensten, waarin enkele belangrijke uitgangspunten steeds terugkeren, zoals de leer van de reïncarnatie en uiteenlopende mythologische verhalen.

Goden

Over het aantal goden wordt in het hindoeïsme verschillend gekeken. De meesten hindoes die buiten India wonen, geloven dat er maar 1 god is die op verschillende manieren teruggekomen is naar de aarde, in verschillende lichamen. Zij zien de verschillende goden als verschillende kenmerken. In India geloven veel mensen dat er veel verschillende goden zijn, allemaal zorgen ze voor een ander onderdeel, zoals een god voor de reis en een god voor de oogst.


Heilige boeken

Het hindoeïsme kent veel oude geschriften die duizenden jaren oud zijn. De oudste zijn de vier Veda's. Veda betekent 'weten'. Deze vier veda's gaan over:

 1. het citeren van hymnen
 2. offerrituelen
 3. liederen zingen
 4. dagelijkse rituelen

Naast de vier Veda's wordt er ook veel waarde gehecht aan de Upanishaden. Zowel de Veda's als de Upanishaden zijn in het Sanskriet geschreven. Het meest bekend zijn de Bhagavat Gita met daarin de verhalen van Hare Krishna. Anders dan in het jodendom, het christendom en de islam, is er geen heilig boek waar steeds op terug gegrepen kan worden om te kijken wat de waarheid is. De heilige boeken in het hindoeïsme worden steeds aangevuld.

Regels

 • Het woord "eerbied" is erg belangrijk in het Hindoeïsme.
 • Ze eten geen vlees (vegetariër).
 • En zeker geen koeienvlees, want de koe is een heilig dier in het Hindoeïsme.
 • De hindoe mag geen alcohol drinken en moet regelmatig vasten.
 • Hij wast zich twee keer per dag om zijn geest en lichaam zuiver en schoon te houden.
 • Als je in India bent dan lopen de koeien zomaar op straat omdat ze heilig zijn en vereerd worden.
 • Als er een koe voor je auto staat, moet je net zolang wachten totdat de koe weg is.

Na de dood

In het hindoeïsme heeft de wereld geen echt begin en ook geen echt einde. Als je doodgaat, geloven de hindoes dat je opnieuw geboren wordt en weer als een ander wezen doorleeft. Dat noemen ze ook wel wedergeboorte of reïncarnatie. Een hindoepriester (pandiet) fluistert een welkomstwoord in het oor van de baby. Daarna spreekt de vader de ohm-klank uit en wenst de nieuwe hindoe toe: "Je bent geboren onder de mensen, probeer nu als mens te leven." Na 11 dagen krijgt het kind een naam.

Bidden

Hindoes kunnen in de tempel bidden of thuis bij het huisaltaar. Het gebed noemen ze puja (uitspraak poedja). In het Hindoeïsme zijn er honderden goden. De beroemdste goden zijn: Shiva (verwoester), Brahman (schepper) en Vishnu (beschermer).Als hindoe moet je op zijn minst de belangrijkste goden aanbidden. Feesten

Hindoes vieren onder andere divali (lichtfeest). Met divali sturen Hindoes elkaar kaarten met wensen zoals:

 • Moge divali voor ons voorspoedig zijn.
 • Moge de vriendelijkheid verbreid worden.
 • Moge het leed van de wereld verdwijnen.
 • Moge uw hele familie gelukkig zijn.

Met Divali wordt ook het hele huis schoongemaakt en er worden overal kaarsjes neergezet.

Een ander bekend feest is het Holifeest. Het is een soort lentefeest met als hoogtepunt dat hindoes elkaar met kleurpoeder gooien.

Kastenstelsel

De hindoes hadden een kastenstelsel. Hij is in 1950 afgeschaft, maar sommige mensen gebruiken het nog steeds. Bovenin zitten de priesters, dan de vorsten en ridders, daarna boeren en handelslieden en als laatste de slaven. Als je geboren werd in een arm gezin, dan werd het gezien als een straf omdat je in het vorige leven niet goed hebt geleefd.

Mensen die geen deel uitmaken van een kaste heten paria's. De mensen die tot de paria's behoren, zijn onder andere de toeristen en de mensen met de onreine beroepen als schoonmaker, slager, straatveger en lijkverbrander. Een ander woord voor paria is outcast. Van Moeder Teresa is bekend dat ze veel stervende paria's heeft geholpen die op straat waren achtergelaten door de familie.

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hindoeïsme&oldid=773830"