Het klimaat van Spanje

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In Spanje komen drie klimaten voor, allemaal in een ander gebied.

Mediterrane klimaat

In het oosten van Spanje, waar ook de eilanden bij horen, komt het mediterrane klimaat voor. In deze gebieden zijn de zomers lekker warm en in de winter is het ook niet al te koud. Dit komt doordat deze gebieden aan de zee liggen. De zee zorgt ervoor dat de temperaturen in de zomer en de winter niet te veel van elkaar verschillen. In de droogste maand van de zomer valt minder dan 30 millimeter neerslag en in de natste maan van de winter valt ongeveer drie keer zoveel neerslag dan in de droogste maand van de zomer. Doordat er veel verschil zit in de neerslag gedurende het jaar, groeien er hele bijzondere planten in deze gebieden. Veel planten hebben bladeren die het water goed vasthouden, zodat zij niet uitdrogen. Voorbeelden van deze planten zijn pijnbomen, olijfbomen en palmbomen. Omdat het in de zomer erg weinig regent, komen er ook veel bosbranden in deze gebieden voor.

Landklimaat

In het midden van Spanje, dit wordt het centrale binnenland genoemd, komt het landklimaat voor. Doordat deze gebieden juist ver van de zee af liggen, heeft de zee weinig invloed op het klimaat. Hierdoor warmen de droge landoppervlakken erg snel op. Ook koelen zij erg snel weer af. Hierdoor zijn er grote verschillen in temperatuur tussen de zomer en de winter. In de zomer kan het hier heel erg heet worden, terwijl in de winter het hard kan vriezen s'nachts. Ook in het landklimaat valt er weinig neerslag in de zomer, waardoor ook hier veel gevaar is voor bosbranden. Omdat het in de winter wel veel regent, is er veel plantengroei mogelijk. In deze gebieden zijn heel veel naald- en loofbossen te vinden.

Zeeklimaat

In het noorden en het westen van Spanje komt het zeeklimaat voor. Ook dit klimaat wordt net als het mediterrane klimaat sterk beïnvloedt door de zee. In dit geval is dat geen zee, maar een oceaan. Het noorden en het westen van Spanje ligt namelijk aan de Atlantische oceaan! De droogste maand in de zomer heeft in deze gebieden een gemiddelde neerslag van 30 millimeter. Verder valt de neerslag verdeeld over het hele jaar. Dit is het grootste verschil met het mediterrane klimaat; daar hebben zij namelijk droge zomers, terwijl in het zeeklimaat het gedurende het hele jaar regent! Ook hier zijn er geen grote verschillen te zien in de temperaturen in de zomer en de winter. Dat komt door de grote invloed van de Atlantische oceaan. Door deze grote hoeveelheid neerslag is er veel plantengroei mogelijk. Er zijn hier veel grote, dichtbegroeide loofbossen en weides te vinden.

Effect van het klimaat

Om het effect van het klimaat te kunnen beschrijven, is het mediterrane klimaat als voorbeeld genomen. Dit klimaat komt namelijk het meeste voor in Spanje.

Dit klimaat heeft een groot effect op het landschap. Er is sprake van bijzondere plantengroei. Doordat er in de droge maanden maar weinig regent valt, groeien hier planten met bladeren die weinig water afgeven. Deze bladeren zijn bedenkt met een soort was of ze zijn geplooid zodat zij niet uitdrogen.

Het mediterrane klimaat heeft ook een grote invloed op de landbouw. De landbouw die in Spanje wordt uitgeoefend heeft 'mediterrane landbouw'. De temperatuur voor dit soort landbouw is erg van belang; in de zomer moet het warm zijn en in de winter moet het niet al te koud zijn. Het mediterrane klimaat is hier dus heel erg geschikt voor! Doordat er een lange droge periode is, moeten er gewassen verbouwd worden die niet uitdrogen in de zomer. Voorbeelden van gewassen die in Spanje verbouwd worden zijn druiven, olijven, citroenen, zoete sinaasappelen, rozijnen, dadels, vijgen, abrikozen en granen. De bladeren van deze vruchten hebben een dikke huid, zodat zij niet uitdrogen in de zomer. In de landbouwsector moeten mensen meer geld besteden aan irrigatiesystemen. Dit zijn systemen om de gewassen die zij verbouwen ook in de droge periode water te geven.

Ook heeft het mediterrane klimaat een invloed op het leven van de mensen die in deze gebieden leven. De mensen passen zich aan de warme temperaturen aan. In de zomer maken deze mensen bijvoorbeeld gebruik van een 'Siësta'. Dit is een Spaans woord voor 'middagdutje'. Dit gebeurd rond de warmste uren van de dag. Vaak krijgen mensen dan ook pauze van hun werk of school! Het gevolg hiervan is dat de mensen 's avonds langer doorgaan met hun werk en dus ook veel later eten dan wat wij in Nederland gewend zijn.

Ook de economie van deze gebieden is gericht op het klimaat. De landbouwsector bestaat vooral uit het verbouwen van vruchten met een dikke huid, zoals hierboven ook al beschreven werd. Verder wordt er veel geld verdiend met het hoge toerisme dat in deze gebieden voorkomt. Door het mediterrane klimaat komen veel toeristen naar deze gebieden toe om te genieten van een heerlijke zonnige vakantie! De Spaanse oostkust, die de 'Costa Brava' wordt genoemd, is dan ook erg gericht op deze toeristen. Ook de economie van deze gebieden is gericht op het klimaat. Hierboven werd al beschreven dat de landbouwsector vooral bestaat uit het verbouwen van vruchten met een dikke huid. Verder wordt er veel geld verdiend met het hoge toerisme dat in deze gebieden voorkomt. Door het mediterrane klimaat komen veel toeristen naar deze gebieden toe om te genieten van een zonnige vakantie. De Spaanse oostkust, de ‘Costa Brava’ is dan ook erg gericht op toeristen.

Veranderingen in het Spaanse klimaat

Over de hele wereld is er een verandering in het klimaat merkbaar; de aarde warmt op! Ook in Spanje is er een verandering in het klimaat merkbaar.

In Zuid-Spanje zijn er grote problemen die te maken hebben met verwoestijning; dit betekent dat de grond erg droog wordt waardoor er steeds minder planten kunnen groeien en het ook steeds lastiger wordt om gewassen te verbouwen. Dit komt doordat er in de afgelopen jaren veel minder neerslag is gevallen dan eerst, waardoor de grond veel droger is geworden. Door de landbouw en het toerisme is er de afgelopen jaren heel veel water gebruikt, waardoor er nu een tekort is aan water en dit zorgt weer voor verwoestijning! Doordat de aarde steeds verder opwarmt zal dit probleem steeds groter worden. Het enige wat gedaan kan worden, is dat er zuiniger met het water om wordt gegaan!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Het_klimaat_van_Spanje&oldid=443853"