Het Laatste Avondmaal (Leonardo da Vinci)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Laatste Avondmaal van Da Vinci

Het Laatste Avondmaal is een van de bekendste werken van Leonardo da Vinci. Het is een fresco, een muurschildering, en is te vinden in de zaal van het Santa Maria delle Grazie (een Dominicaans klooster) in Milaan. Da Vinci schilderde het fresco in opdracht van de hertog Lodovico Sforza.

Gebruikelijk voor het schilderen van een fresco was een natte gipsmuur en waterverf. Leonardo niet, hij experimenteerde met andere materialen. Hij liet de muur dichten met pek, kalkonderlaag en mastiek. Daarna bewerkt hij de muur met tempera. Dit is een mengsel van met de hand samen wrijven van droge poedervormige pigmenten, vermengt met eidooier en water. Als dit mengsel droogt verdampt eerst het water, waarna de eiwitten niet meer in water oplosbaar zijn. Leonardo overschilderde het fresco met olieverf. Dit experiment bleek schildertechnisch een foute keuze, want kort na de voltooiing begon het schilderij in verval te raken. In de loop der eeuwen diende het verschillende keren gerestaureerd te worden .

Da Vinci schilderde alle figuren aan tafel. Ook de apostel die Jezus later op de avond zou verraden, Judas. Dit was anders dan alle tot nu toe geschilderde taferelen van het avondmaal, daar stond Judas altijd apart. Wat ook anders is dan andere schilderijen: Leonardo heeft allen aan dezelfde kant van de tafel gezet waardoor niemand op de rug gekeken hoeft te worden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Het_Laatste_Avondmaal_(Leonardo_da_Vinci)&oldid=688417"