Henry Bergh

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto van Henry Bergh uit ongeveer 1900

Henry Bergh was de oprichter van de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). Hij zette zich ook in voor bescherming van kinderen en richtte de "New York Society for the Prevention of Cruelty to Children" ("De New Yorkse organisatie voor het voorkomen van wreedheden tegen kinderen") op.

Persoonlijk

Henry Bergh werd geboren op 29 augustus 1813. Hij studeerde een tijd aan het Columbia College in New York City en ging daarna werken op het bedrijf van zijn vader, die een scheepswerf had. Na een paar jaar verkochten ze de scheepswerf en Henry kreeg ook een deel van het geld. Met het geld ging Henry Bergh op reis. Hij was toen net getrouwd met Catherine Mathilda Taylor. Samen maakten ze een lange rondreis door Europa.

ASPCA

In 1866 werd in New York voor het eerst een wet aangenomen die dierenmishandeling echt moest tegengaan. Dat was in de hele Verenigde Staten nog niet echt gelukt en het was dus een grote doorbraak. Meteen daarna, namelijk 3 dagen nadat de wet was aangenomen, richtte Henry Bergh een organisatie op om dierenmishandeling te stoppen. In april 1966 werd de ASPCA dus gesticht.

Mary Ellen Wilson

In 1874 hoorde Henry Bergh het verhaal van Mary Ellen Wilson, een meisje van tien jaar oud dat ernstig mishandeld werd door haar adoptieouders. Ze mocht niet naar buiten, behalve soms 'snachts in de tuin van haar huis. Overdag werd ze vaak opgesloten in een kast. Ze had maar 1 stel heel oude kleren en mocht zich bijna nooit wassen. Ze werd ook vaak geslagen. Mary Ellen had littekens over haar hele lichaam. Henry Bergh vond het zo erg dat hij besloot te helpen.

In die tijd waren er eigenlijk nog bijna geen echte regels om kinderen te beschermen. Er waren geen kinderrechten en ook geen organisaties zoals de Kinderbescherming om kinderen die mishandeld werden te helpen. Henry Bergh besloot de politie te bellen en over te halen om Mary Ellen te gaan redden. Dat deden ze. Zo werd May Ellen het eerste kind dat door de politie werd gered van mishandeling.

New York Society for the Prevention of Cruelty to Children

Door het verhaal van Mary Ellen besloot Henry Bergh dat er meer moest gebeuren om kinderen van dat soort mishandeling te beschermen. Er kwamen ook steeds meer andere mensen naar Bergh toe. Die hadden gehoord dat hij Mary Ellen had geholpen en kwamen naar hem toe om te vragen of hij ook andere kinderen kon helpen. Henry Bergh besloot een organisatie voor kinderen op te richten. In 1875 was die er: de New York Society for the Prevention of Cruelty to Children (NYSPCC). Het was de eerste organisatie die zich zo met kindermishandeling bezig hield. Al snel volgende andere steden en staten het voorbeeld van Henry Bergh in New York. Dat was het begin van al die organisaties die er nu zijn voor de bescherming van kinderen.

Mausoleum van Henry Bergh

Henry Bergh overleed op 12 maart 1888. Hij kreeg een mausoleum op de begraafplaat "Green-Wood" in Brooklyn, een wijk van New York. Ook zijn vrouw Catherine Mathilda ligt daar begraven. In 2006 werd er voor het mausoleum een standbeeld geplaatst om Henry Bergh te eren voor zijn grote bijdrage aan de bescherming van kinderen en dieren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Henry_Bergh&oldid=688374"