Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Harry van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prins Harry bij de opening van de Invictus Games.

Henry "Harry" Charles Albert David Mountbatten-Windsor (Paddington, Engeland, 15 september 1984), is de jongste zoon van Kroonprins Charles en Prinses Diana.

Hij is de kleinzoon van Koningin Elizabeth II en Prins Philip. Harry heeft een oudere broer, Prins William. Hij is de derde in de lijn van troonsopvolging. Zijn volledige titel is: His Royal Highness Prince Harry of Wales (Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Harry van Wales).

Op 21 december 1984 werd hij gedoopt. Zijn peetouders zijn: zijn oom, Andrew Mountbatten-Windsor, Lady Sarah Chatto, Lady Vestey, Mrs. William Bartholomew, Bryan Organ en Gerald Ward.

De dood van Diana

Zijn moeder, Prinses Diana, overleed op 31 augustus 1997, na een auto-ongeluk in Parijs, Frankrijk. Het gebeurde een paar dagen nadat ze op vakantie was geweest in Zuid-Frankrijk met William en Harry. Ze waren op dat moment bij de Koningin in Balmoral Castle. Hun vader, Charles, maakte hun midden in de nacht wakker om hun het nieuws te vertellen.

Op de dag van Diana's begrafenis, liepen Prins Harry, Prins Charles, Prins William, zijn opa; Prins Phillip en zijn oom; Charles Edward Maurice Spencer mee van Buckingham Palace naar Westminster Abbey.

Opleiding

Net zoals veel andere leden van de Britse koninklijke familie, volgde hij zijn schoolopleiding op Eton College. Daar ontwikkelde hij een grote liefde voor sport, met name voor polo en rugby. Na Eton reisde hij een jaar door de wereld en werkte hij een tijd op een Australische boerderij. In 2005 vervolgde hij zijn opleiding aan de militaire academie van Sandhurst.

De prins staat, anders dan zijn broer William, bekend om allerlei spraakmakende affaires. Zo gaf hij in 2002 toe hasj te hebben gerookt. Zijn vader verplichtte hem vervolgens om een afkickkliniek te bezoeken. In oktober 2004 had Harry in een Londense nachtclub een persfotograaf in elkaar had geslagen. Hij bood publiekelijk zijn verontschuldigingen aan.

Op 12 januari 2005, volgde een nieuw incident. Tijdens een gekostumeerd feest verscheen de prins verkleed als Nazi. Het boulevardblad The Sun, publiceerde een foto van Harry, in het kostuum van het Afrikakorps van de Duitse generaal Rommel, inclusief de rode band met hakenkruis. Opnieuw bood hij zijn excuses aan, dit keer voor zijn "poor choice of costume" (slechte kostuumkeuze).

Toen op 10 februari 2005 de verloving van zijn vader met Camilla Parker Bowles bekend werd, bracht hij, samen met zijn broer William, een persbericht uit, waarin zij melding maakten van hoe blij ze waren over het aanstaande huwelijk.

Huwelijk

In november 2016 bevestigde het Britse koningshuis de relatie tussen Harry en Meghan Markle. Een jaar later, in november 2017, werd er een officiële verklaring vrijgegeven, hierin werd bekendgemaakt dat Harry en Meghan verloofd zijn en dat het koppel zaterdag 19 mei 2018 in de St George's Chapel, Windsor Castle zal trouwen. Voor die tijd zal Markle lid van de Anglicaanse Kerk worden.

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Harry_van_het_Verenigd_Koninkrijk&oldid=688289"