Harry Potter en de Steen der Wijzen (boek)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Harry Potter en de Steen der Wijzen is het eerste boek van J.K. Rowling.

Samenvatting

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Heer Voldemort, een duistere tovenaar, heeft het gemunt op de Potters. Hij vermoordt James en Lily Potter met de toverspreuk avada kedavra en komt uiteindelijk oog in oog te te staan met hun éénjarige zoontje Harry. Hij zou hem net zoals zijn ouders om het leven brengen, maar dan gebeurt er iets totaal onverwachts: Voldemorts' vloek kaatst terug. Doordat Lily Potter zichzelf uit pure liefde heeft opgeofferd voor Harry, kan Voldemort hem niet vermoorden. Voldemorts' gehele lichaam wordt gereduceerd tot een schim. De Heer van het Duister vlucht, maar de huilende Harry blijft ongedeerd.

Het huis van de Potters wordt door de laatste krachten van Voldemort in puin gelegd, maar een mysterieuze man, genaamd Rubeus Hagrid, vindt even later Harry's nog levende lichaam terug in de steenresten. Hij brengt hem met behulp van een vliegende motorfiets (geleend van ene Sirius) naar Albus Perkamentus en Minerva Anderling, twee tot nog toe onbekende personages. Deze wachten Hagrid en Harry op in Klein Zanikem in de Ligusterlaan bij nummer 4. Als Hagrid arriveert besluiten ze, na een hevig overleg, Harry in handen te geven aan zijn nog enige, levende familie: de Duffelingen. Het gezin bestaat uit Herman, Petunia (de zus van Lily) en hun zoontje Dirk.

Tien jaar later ontwaakt Harry in zijn bezemkast onder de trap, wat eigenlijk moet dienen als zijn slaapkamer. Hij heeft zich altijd al afgevraagd wat dat bliksemvormige litteken op zijn voorhoofd betekende, dat hij al van jongs af aan met zich mee droeg. De Duffelingen reppen hier echter geen woord over en behandelen hem als een hond. Tot overmaat van ramp komt hij ook nog eens steeds in conflict met zijn moddervette neefje Dirk. Op Dirk's verjaardag besluiten de Duffelingen (inclusief Harry) een uitstapje te maken naar de dierentuin. Daar komt Harry in contact met een Boa constrictor en al gauw blijkt dat de slang hem kan verstaan en omgekeerd. Harry laat onbewust het glas van het terrarium verdwijnen en helpt hierbij de slang ontsnappen.

Er worden heel veel brieven bezorgd door uilen. Oom Herman wil absoluut niet dat Harry deze leest, maar waarom?

Ze vluchten voor de brieven, en daar komt Rubeus Hagrid, Harry vertellen dat hij een tovenaar is.

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Harry_Potter_en_de_Steen_der_Wijzen_(boek)&oldid=510734"