Harry Potter en de Steen der Wijzen (boek)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Harry Potter en de Steen der Wijzen
Hogwarts School, The Makingbof Harry Potter, Warner Bros Studios, London (Ank Kumar) 10.jpg
Informatie
Alternatieve titel Harry Potter and the Philosopher's Stone
Schrijver J.K. Rowling
Taal (origineel) Engels
Land Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Genre Fantasy, jeugdliteratuur
Datum Groot-Brittannië 26 juni 1997
Nederland 20 augustus 1998
ISBN
Uitgeverij
Bijzonderheden

Online-tekst
Portaal Portaalicoon Literatuur

Harry Potter en de Steen der Wijzen is het eerste boek van J.K. Rowling uit de Harry Potter-serie. In het Engels wordt het boek Harry Potter and the Philosopher's Stone genoemd, maar in de Verenigde Staten wordt het boek uitgegeven onder de naam Harry Potter and the Sorcerer's Stone. Het boek het in het Engels uitgegeven in 1997 en in het Nederlands in 1998.

Het boek gaat over het weesjongetje Harry Potter die ontdekt dat hij een tovenaar is. Op zijn 11e verjaardag mag hij naar school gaan op Zweinstein. Tijdens het boek leert Harry Potter de magische wereld van tovenaars en Zweinstein kennen. Daarnaast leert hij wat er met zijn ouders gebeurd is. In het boek maakt de lezer vooral kennis met de serie. De steen der wijzen speelt een rol aan het einde van het boek.

Het eerste deel uit de Harry Potter-serie was een groot succes. In totaal zijn meer dan 120 miljoen boeken verkocht. Rowling heeft ook door de meeste critici geprezen voor haar boek. Eén jaar later kwam er daarom een vervolg; Harry Potter en de Geheime Kamer.

Samenvatting

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!
Harry Potter

Harry Potter is een weesjongen die in het huis van zijn tante Petunia, zijn oom Herman en zijn neefje Dirk Duffeling woont. Harry raakte zijn ouders kwijt toen hij nog een baby was. Volgens zijn oom en tante was dit door een auto-ongeluk. Harry heeft geen gemakkelijk leven bij de Duffelingen. Waar Dirk alle aandacht krijgt, krijgt Harry enkel de afdankertjes. Hij moet slapen in de bezemkast onder de trap en wordt niet goed behandeld. Zijn oom en tante zien hem als lastpak, hoewel Harry een goede jongen is. Als Dirk jarig is, wordt Harry meegenomen naar de dierentuin. In het reptielenhuis ontdekt Harry dat hij met een slang kan praten. Nadat Dirk hem opzij trekt en hij boos wordt, verdwijnt het glas en ontsnapt de slang. Harry wordt hiervoor gestraft, terwijl hij niet weet hoe dit gebeurde.

Uiteindelijk komt er op een dag een brief voor Harry aan. Dit is vreemd, aangezien hij geen verdere familie of vrienden heeft. Tante Petunia trekt de brief uit Harry's handen, waardoor hij hem niet kan lezen. Petunia en Herman besluiten Harry beter te behandelen en doen er alles aan om de nieuwe brieven tegen te houden. Uiteindelijk ontvluchten ze hierdoor zelfs hun huis en gaan naar een afgelegen eiland toe, aangezien steeds meer brieven blijven komen. Op dit eiland wordt tijdens een storm hun deur ingetrapt door Hagrid (Harry is op precies dezelfde dag jarig). Hagrid vertelt Harry uiteindelijk dat hij een tovenaar. De brieven kwamen van Zweinstein (een school voor tovernaars), waar hij een uitnodiging voor kreeg. Hagrid vertelt dat zijn ouders ook tovernaars waren. Dit was jarenlang geheim gehouden voor Harry door zijn oom en tante. Harry kiest ervoor om naar Zweinstein te gaan.

Hij gaat met Hagrid mee naar de Wegisweg, waar ze schoolbenodigdheden kopen. Hier krijgt hij o.a. een uil (Hedwig) en een toverstaf. Ook gaan ze langs bij de bank Goudgrijp, waar Hagrid het fortuin laat zien wat Harry's ouders aan Harry hadden nagelaten. Eenmaal in Goudgrijp moet Hagrid ook een pakketje uit een geheime kluis ophalen voor Perkamentus, het schoolhoofd van Zweinstein. Enkele weken later vertrekt Harry Potter van perron 9¾ op Station London King's Cross. Hij kan echter het perron eerst niet vinden, maar ontdekt dat het verborgen is. Hij ontmoet de familie Wezel, die laten zien dat hij door een muur tussen perron 9 en 10 moet lopen om de trein te bereiken. Hij gaat mee in de Zweinsteinexpress, waar Ron Wezel, Marcel Lubbermans en Hermelien Griffel ontmoet. Ook ontmoet hij opnieuw Draco Malfidus, waardoor het vijandschap tussen Draco en Harry een feit is.

Een tekening van Zweinstein

Bij het station van Zweinstein worden ze opgewacht door Hagrid. Per roeiboot gaan de eerstejaars naar Zweinstein. In de Grote Zaal worden ze door Sorteerhoed ingedeeld in vier afdelingen; Griffoendor, Zwadderich, Ravenklauw en Huffelpuf. Harry, Hermelien en Ron komen in Grifoendor terecht, terwijl Draco naar Zwadderich komt. Perkamentus spreekt de leerlingen toe en verbiedt hen het Verboden Bos en de rechtergang op de derde verdieping in te gaan. Ook is een wedstrijd tussen de verschillende afdelingen; waarbij deze tijdens één jaar punten kunnen verdienen. Aan het einde van het jaar wordt de afdeling met de meeste punten tot winnaar uitgeroepen.

Harry en Ron worden door Draco uitgedaagd om rond middernacht af te spreken. Hermelien probeert hen tegen te houden, maar gaat uiteindelijk mee. Ze ontdekken een driekoppige hond die iets bewaakt onder een luik. Tijdens het Halloweenfeestje komt professor Krinkel ineens binnen en vertelt dat er een trol ronddwaalt bij de meisjestoiletten. Hermelien is op dat moment daar aanwezig na een aanvaring met Ron. Harry en Ron besluiten haar daarom te redden, waarna de drie goede vrienden worden. Ondertussen gaat Harry het zwerkbalteam in, maar tijdens een wedstrijd wordt zijn bezem plotseling behekst. Hermelien ziet dat professor Sneep dit doet en ze weten hem te stoppen. Harry wint de wedstrijd, waardoor Grifoendor de meeste punten heeft.

Tijdens de kerst krijgt Harry een onzichtbaarheidmantel van een onbekend persoon. Hij besluit deze mantel te gebruiken om informatie op te zoeken over Nicolaas Flamel, de maker van de Steen der Wijzen. De Steen der Wijzen is een object waarmee iemand onsterfelijk kan worden en objecten in goud kan laten veranderen. Hierdoor vermoeden Harry, Ron en Hermelien dat de Steen der Wijzen verstopt ligt onder het luik in de gang. Onderweg komt Harry de Spiegel van Negereb tegen, waarin hij zijn ouders ziet. De spiegel laat namelijk zien wat diegene het meeste wilt hebben.

Lily en James Potter met een jonge Harry Potter

Hagrid wilde altijd al een draak hebben en krijgt ineens een drakenei van een Noorse bultrug. Het ei komt uit en hij noemt de draak "Norbert". Norbert wordt echter te groot en te gevaarlijk. Ook is het verboden om draken te houden. Hagrid staat de draak daarom af aan Ron's oudere broer, Charlie Wemel. Draco komt hierover te weten en uiteindelijk worden Draco, Harry, Hermelien en Marcel betrapt. Grifoendor krijgt hierdoor veel punten aftrekt en iedereen haat Harry hierdoor. Als straft moeten 's avonds Hagrid helpen met zoeken naar een gewonde eenhoorn in het Verboden Bos. Ze vinden een gewonde eenhoorn met een wezen in een lange mantel wat het bloed eruit zuigt. Dit wezen wordt weggejaagd door een centaur. Het wordt duidelijk dat de boze tovenaar Voldemort weer terug is en dat het wezen waarschijnlijk hem was. Eenhoornbloed houdt mensen namelijk in leven, zelfs als ze niet meer te redden zijn.

Harry, Ron en Hermelien ontdekken dat Voldemort waarschijnlijk het drakenei aan Hagrid had gegeven. Ook wordt duidelijk dat hij achter de Steen der Wijzen aanzit, terwijl Perkamentus weg is. Volgens hen staan Sneep aan Voldemorts kant. De drie besluiten daarom de Steen der Wijzen te zoeken en veilig te stellen voor Voldemort. Ze leiden de driekoppige hond (Pluisje) af met muziek en gaan door het luik heen. Hierna volgens enkele obstakels. Ten eerste, komen ze in de duivelstrik (een plant) terecht die ze verslaan door middel van licht te maken. Ten tweede, moeten ze een vliegende sleutel vangen. Vervolgens moeten ze een betoverd schaakspel spelen, waarbij Ron zichzelf opoffert. Harry en Hermelien gaan door, waar ze een bewusteloze trol treffen. Ze lossen een raadsel op en door een toverdrankje kan Harry in zijn eentje doorlopen naar de volgende kamer.

In de laatste kamer ziet hij dat niet professor Sneep maar professor Krinkel in de ruimte staat. Professor Krinkel blijkt de slechterik te zijn en jaren geleden naar de duistere kant van Voldemort over te zijn gelopen. Hij deed zich heel anders voor om van Harry af te komen. In de ruimte staat ook de spiegel van Neregeb, waarin Krinkel zichzelf met de steen ziet. Hij zet Harry voor de spiegel. Harry ziet in zijn spiegelbeeld dat hij de steen vasthoudt en in zijn zak stopt. Op datzelfde moment voelt Harry de steen in zijn broekzak. Harry houdt dit geheim voor Krinkel met een leugen, maar dan maakt een onbekende stem bekend dat hij liegt. De onbekende stem blijkt Voldemort te zijn die als een parasiet op het achterhoofd van professor Krinkel vastzit. Krinkel probeert de steen van Harry te krijgen. Wanneer hij Harry aanraakt, verbrandt hij. Krinkel verbrandt uiteindelijk en Voldemort gaat er als schim vandoor. Perkamentus komt Harry redden.

Na enkel dagen wordt Harry wakker. Perkamentus legt uit dat Voldemort hem niets aan kon doen, aangezien zijn moeder voor hem stierf (en hij dus beschermt is door zijn moeders liefde). Ook legt hij uit dat de Steen der Wijzen vernietigd zou worden (waardoor Nicolaas Flamel en zijn vrouw sterven). Daarnaast maakt hij bekend dat professor Sneep juist Harry beschermde, maar gemeen is tegen Harry aangezien hij een conflict had met zijn vader. Uiteindelijk kan Harry het eindfeest bijwonen. Eerst heeft Zwadderich de wedstrijd gewonnen, maar op het laatste moment worden er nog punten aan Grifoendor toegekend. Hierdoor wint Grifoendor en de leerlingen gaan terug naar huis voor de zomervakantie.

Personages

Hermelien Griffel

Hieronder een overzicht van de belangrijkste personages uit het eerste deel van Harry Potter. Tussen haakjes staan de Engelse namen voor de personages:

  • Harry Potter is een weesjongetje van 11 jaar. Hij heeft zwart haar, groene ogen en een litteken in de vorm van een bliksemschicht. In de tovenaarswereld is Harry erg bekend, aangezien de gemene tovenaar Voldemort hem niet kon verslaan als een baby. Voor Harry is de toverwereld juist erg nieuw.
  • Ronald Wemel (Ron Weasley) is een rond Harry's leeftijd. Hij heeft rood haar, lang en komt uit de arme familie Wezel. Hij heeft één jongere zus en vijf oudere broers, waardoor Ron zich achtergesteld voelt tegenover zijn broers. Hoewel de familie arm is, leven ze wel gelukkig. Ron is erg loyaal, dapper en goed in schaken.
  • Hermelien Griffel (Hermione Granger) is een slim meisje, wat soms betweterig kan overkomen. Hermeliens familie kan niet toveren, waardoor het een verrassing was toen Hermelien een brief voor Zweinstein kreeg. Hermeliens ouders lieten haar gaan en Hermelien heeft al haar schoolboeken doorgelezen. Volgens het boek heeft ze bruin krullerig haar en grote voortanden.
  • Marcel Lubbermans (Neville Longbottom) is een leerling uit Harry's jaar. Hij is vergeetachtig, waardoor zijn oma (een heks) een geheugensteen. Hoewel Marcel uit een tovenaarsfamilie komt, is Marcel niet goed in toveren. Dit levert soms grappige situaties op.
  • Draco Malfoy is een leerling van de afdeling Zwadderich. Hij is erg arrogant en komt uit een rijke familie. Zijn familie steunde oorspronkelijk Voldemort, maar tegenwoordig doen ze alsof ze behekst waren.
  • Rubeus Hagrid is een lange half-reus met lang zwart haar en baard. Hij was oorspronkelijk een leerling op Zweinstein, maar werd verbannen. Perkamentus maakte hem echter terreinopzichter van de school. Hij woont in een huisje bij het Verboden Bos en is een goede vriend van Harry, Ron en Hermelien.
  • Professor Albus Perkamentus (Albus Dumbledore) is een lange, dunne, oude man met een grijze baard. Hij is het schoolhoofd van Zweinstein is de enige tovenaar waar Voldemort bang voor is.
  • Professor Minerva Anderling (Minerva McGonagall) is een lange, oudere vrouw. Zij is lerares in het vak Gedaanteverwisseling op Zweinstein en is het afdelingshoofd van Grifoendor.
  • Professor Krinkel (Quirrell) is een nerveuze en stotterende leraar op Zweinstein. Hij geeft het vak Verweer tegen de Zwarte Kunsten op Zweinstein. Hij was oorspronkelijk een veelbelovende man, maar tijdens veldwerk veranderde hij en juist erg angstig. Later wordt bekend dat hij tijdens deze reis overgelopen was naar Voldemort. Deze hecht zich op het achterhoofd van professor Krinkel, waardoor hij altijd een tulband draagt.
  • Professor Sneep is een vrij boze leraar in het vak Toverdranken. Hij heeft een voorkeur voor de leerlingen van Zwadderich en haat Harry.

Achtergrondinformatie

Harry Potter en de Steen der Wijzen was het eerste boek van J.K. Rowling. Rowling schreef het boek tussen 1990 en 1995. Volgens Rowling ontstond het idee voor het boek in de trein van Manchester naar Londen. Nadat Rowlings moeder overleed, besloot zich op het boek te storten. Het schrijven van het boek duurde bijna zes jaar voordat het werk goedgekeurd voor publicatie. De boeken zouden eerst onder de auteursnaam Jo Rowling worden uitgegeven, maar later werd dit veranderd naar J.K. Rowling.

Het boek was een groot succes en is inmiddels vertaald in meer dan 85 talen, waaronder Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Nederlands, Russisch, Chinees, Arabisch en Japans. Er bestaan ook vertalingen in minderheidstalen, zoals Welsh en Baskisch, en in klassieke talen, zoals Latijn en Oudgrieks. Het wordt ook gezien als een van de bekendste en best verkochte kinderboeken van de 20e eeuw. Op het platform Goodreads is Harry Potter en de Steen der Wijzen ook het boek met de meeste ratings.

In 2001 werd het boek ook verfilmd onder de naam Harry Potter en de Steen der Wijzen. De film is vrijwel gelijk aan het boek.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Harry_Potter_en_de_Steen_der_Wijzen_(boek)&oldid=842628"