Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Harry Potter en de Halfbloed Prins (boek)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Harry Potter en de Halfbloed Prins is het zesde deel van de Harry Potter reeks.

Samenvatting

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Dit schooljaar belooft voor Harry een bijzonder zwaar jaar te worden: hij is aanvoerder van het Zwerkbal-team, moet extra hard studeren en bovendien lijkt het erop dat Voldemort terug aan het keren is. Vreselijke gebeurtenissen, die ook in de dreuzelwereld niet onopgemerkt blijven kondigen aan de dat de heer van het duister zich roert...

Net als in deel 1 komt Harry tijdens de traditionele inkoop van schoolspullen in de Wegisweg mysterieuze zaken op het spoor als hij Draco Malfidus ziet onderhandelen met een winkelier. Waarover het precies gaat wordt niet duidelijk, maar Ron, Hermelien en Harry ruiken onraad!

Op school aangekomen wordt de sfeer bepaalt door angst. En er is nog een opmerkelijke verandering: Professor Sneep heeft uiteindelijk zijn felbegeerde job gekregen: verweer tegen de zwarte kunsten. Voor Harry een geluk bij een ongeluk: de nieuwe docent toverdranken wil hem, ondanks matig resultaat, toch wel in de klas waardoor een carrière als schouwer misschien in het verschiet ligt.

Ook gaat Harry samen met Albus Perkamentus op zoek naar de geschiedenis van Voldemort. Perkamentus heeft herinneringen verzameld over Voldemort en zo leert Harry zijn vijand steeds beter kennen. Uiteindelijk komen ze te weten hoe het kan dat Voldemort elke keer weer terug kan komen, en beginnen samen een vecht om dat te voorkomen.

Opmerkelijk zijn de vorderingen die Harry maakt bij het bereiden van toverdranken. Hij heeft een oud boek geleend van school, dat vol staat met excellente tips voor het bereiden van de drankjes. Van wie het boek eerder is geweest? Juist... van de halfbloed prins!

Dat de reeks met Harry meegroeit, is inmiddels duidelijk. Dit deel wordt gekenmerkt door de versterkte onderlinge relaties van de hoofdpersonen, die Rowling steeds verder uitdiept. Ginny, Ron, Hermelien, maar ook Malfidus en Sneep allemaal leren we ze beter en soms van onverwachte zijde kennen...

Voorts speelt steeds meer van het verhaal zich buiten Zweinstein af, of zelfs in andere tijden. Ook de aanwezigheid van Perkamentus is niet meer vanzelfsprekend waardoor Harry steeds meer wordt voorbereid op een leven in de echte tovenaarswereld. Interessant is de introductie van Dolores Umbridge (engelse naam), een verpersoonlijking van het ministerie voor toverkunsten. Van begin af aan worden zij en haar ministerie afgeschilderd als stijfkoppen die niet verder kijken dan hun neus lang is en groot gevaar ontkennen. Ondertussen wijzen ze Harry als de zondebok aan: wellicht is hier een parallel met de recente buitenlandse politiek van de Britse regering te vinden?


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Harry_Potter_en_de_Halfbloed_Prins_(boek)&oldid=281857"