Harry Potter (film)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harry Potter
Harry Potter wordmark.svg
Informatie
Tagline
Alternatieve titel
Regie Chris Columbus (1 – 2)

Alfonso Cuarón (3)
Mike Newell (4
David Yates (5 – 8

Productie Warner Bros
Scenario
Voice-over
Hoofdrol(len) Daniel Radcliffe

Rupert Grint
Emma Watson

Muziek John Williams (1 – 3)

Patrick Doyle (4)
Nicolaas Hooper (5 – 6)
Alexandre Desplat (7 – 8)

Montage
Cinematografie
Distributie
Première 2001–2011
Genre Fantasy
Lengte
Beeldratio
Medium
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten

Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk

Budget Totaal (8 films),

$ 1,2 miljard

Opnamelocatie(s)
Bezoekersaantal
Opbrengst Totaal (8 films),

$ 7,7 miljard

Nominatie(s) voor
Prijzen
Voorloper
Vervolg

IMDb-profiel

MovieMeter-profiel
Kijkwijzer
Portaal Portaalicoon Film & Video

Harry Potter is een filmreeks die is gebaseerd op de gelijknamige romans van de Britse schrijfster J.K. Rowling . De serie wordt geproduceerd en gedistribueerd door productiebedrijf Warner Bros. De serie bestaat uit acht fantasiefilms, beginnend met Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter en de Steen der Wijzen - 2001) en eindigt in Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 2 - 2011).  Er is een soort vervolg, dat begon met Fantastic Beasts and Where to Find Them (Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden - 2016).

De serie werd voornamelijk geproduceerd door David Heyman. De hoofdrolspelers zijn Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Wemel) en Emma Watson (Hermelien Griffel). Vier regisseurs werkten aan de serie: Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell en David Yates. Het scenario Harry Potter en de Orde van de Feniks (2007) werd geschreven door Michael Goldenberg. De scenario's van de overige films werden geschreven door Steve Kloves. De gehele productie vond gedurende tien jaar plaats.

Deathly Hallows (Harry Potter en de Relieken van de Dood), is de zevende en laatste roman in de serie. Deze werd gemaakt in twee lange delen. Deel 1 werd uitgebracht in november 2010 en deel 2 werd uitgebracht in juli 2011.

Deathly Hallows (Harry Potter en de Relieken van de Dood) – Part 2 behoort tot de 50 meest winstgevende films aller tijden. In deze lijst eindigde het op de 18e plaats, met een brutowinst van meer dan $ 1 miljard. Het is de op drie na meest winstgevende filmserie, met $ 7,7 miljard aan wereldwijde inkomsten.

Jaar Film Regisseur Scenarioschrijver Producent(en) Componist Roman van JK Rowling
2001 Harry Potter en de Steen der Wijzen Chris Columbus Steve Kloves David Heyman Johannes Williams Harry Potter en de Steen der Wijzen (1997)
2002 Harry Potter en de Geheime Kamer Harry Potter en de Geheime Kamer (1998)
2004 Harry Potter en de Gevangene van Azkaban Alfonso Cuarón David Heyman, Chris Columbus en Mark Radcliffe Harry Potter en de Gevangene van Azkaban (1999)
2005 Harry Potter en de Vuurbeker Mike Newell David Heyman Patrick Doyle Harry Potter en deVuurbeker (2000)
2007 Harry Potter en de Orde van de Feniks David Yates Michaël Goudberg David Heyman en David Barron Nicolaas Hooper Harry Potter en de Orde van de Feniks (2003)
2009 Harry Potter en de Halfbloed Prins Steve Kloves Harry Potter en de Halfbloed Prins (2005)
2010 Harry Potter en de Relieken van de Dood – 1 en 2 David Heyman, David Barron en JK Rowling Alexandre Desplat Harry Potter en de Relieken van de Dood (2007)

Niet alleen de film werd populair, ook de muziek is bekend.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Harry_Potter_(film)&oldid=854729"