Haakon Magnus van Noorwegen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Haakon Magnus (Oslo, Noorwegen, 20 juli 1973), is de enige zoon van koning Harald V en koningin Sonja.

Haakon heeft een oudere zus; Märtha Louise. Als Haakon koning wordt, dan zal hij bekend worden onder de naam Koning Haakon VIII van Noorwegen.

Zijn peetouders zijn: Koning Olav V van Noorwegen, Prinses Astrid van Noorwegen, Prins Carl van Zweden, Koning Carl XVI Gustaf van Zweden, Koningin Margrethe II van Denemarken en Prinses Anne van het Verenigd Koninkrijk. Hoewel de wet in 1990 werd veranderd, waarin stond dat de 'eerstgeborene' altijd troonopvolger zou zijn, bleef hij Kroonprins, inplaats van dat zijn oudere zus Märtha Louise Kroonprinses werd.

Na zijn middelbare schooltijd diende Haakon in de Noorse marine, terwijl hij zijn opleiding voor officier deed op de Sjøkrigsskolen (Engels: Norwegian Naval Academy). Daarna studeerde hij Politicologie aan de University of California in Berkeley, waar hij in 1999 klaar mee was. Hij deed nog een paar studies aan de Universitetet i Oslo (Universiteit van Oslo) en de London School of Economics. Als laatst deed hij in 2001 nog een cursus bij het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op 1 december 2000 verloofde hij zich met Mette-Marit Tjessem Høiby, alleenstaande moeder van zoon Marius Borg Høiby. Op 25 augustus 2001 trouwden ze in Oslo, waarbij de getuige van Kroonprins Haakon, Kroonprins Frederik van Denemarken was. Ze kregen twee kinderen:

Vanaf 25 november 2003 tot en met 12 april 2004 was Haakon regent van Noorwegen, als vervanging van zijn vader die werd behandeld voor blaaskanker. Vanaf 29 april 2005 tot 7 juni 2005 was Haakon opnieuw regent nadat koning Harald aan zijn hart was geopereerd.


 
De toekomstige Koningen en Koninginnen in Europa

De kroonprinsen en kroonprinsessen:
Elisabeth (België) | Frederik en Mary (Denemarken) | Alois en Sophie (Liechtenstein) | Willem en Stéphanie (Luxemburg) | Catharina-Amalia (Nederland)
Haakon en Mette-Marit (Noorwegen) | Leonor (Spanje) | Charles en Camilla (Verenigd Koninkrijk) | Victoria en Daniel (Zweden)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Haakon_Magnus_van_Noorwegen&oldid=504324"