Grizzlybeer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grizzlybeer
Ursus arctos horribilis

Grizzly Denali edit.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Noord-Amerika
Leefomgeving
Behoort tot de Beren

Ursus arctos horribilis distribution.PNG

Portaal Portal.svg Biologie
Grizzlybeer

De grizzlybeer is een ondersoort van de bruine beer. De grizzlybeer weegt ongeveer 450 kg. Als een grizzlybeer rechtop staat dan is hij wel 3 meter. Ondanks zijn gewicht kan hij wel 50 km per uur rennen. Vrouwtjes wegen tussen de 90 kg en 140 kg, niet meer. Grizzlyberen zijn alleseters. Hij eet bessen, vruchten, wortelknollen,noten, insecten, honing, vis, knaagdieren en hagedissen. Hij eet bessen meestal in de herfst. Het liefst eet hij zalm.

Hij kan ook inbreken in auto's en prullenbakken omver gooien. Hij doet dat omdat hij op zoek is naar eten. Hij leeft in het wild in Canada, Alaska en de Verenigde Staten van Amerika.

De grizzlybeer en de bruine beer kun je maar op één manier uit elkaar houden. De bruine beer heeft een normale nek en de grizzlybeer heeft een bult in zijn nek. De grizzlybeer is een van de ondersoorten van de bruine beer. Na de kodiakbeer, die ongeveer in hetzelfde gebied leeft, is het de grootste ondersoort van de bruine beer.

De paartijd van de grizzlybeer valt in juni. Het mannetje trekt de aandacht van de vrouwtje door zachte gromgeluiden te maken en door op plekjes te bijten. De draagtijd duurt 180 tot 250 dagen en de jongen wordt in de hol van de moeder geboren. Het jong is 20 cm als hij geboren wordt. Het jong heeft geen tanden en is ook blind. In april of mei verlaat het jong met zijn moeder het hol. Ze leren dan op jacht te gaan naar eten.

De grizzlybeer vallen normaal gesproken geen mensen aan, maar toch komen er soms aanvallen voor. Als de grizzlybeer aanvalt is het verstandigst om te doen alsof je dood bent. De beer denkt dan dat je geen gevaar meer bent en laat je met rust. Vluchten is onverstandig. De grizzlybeer kan hard rennen en vaak kan hij zelfs in bomen klimmen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grizzlybeer&oldid=688131"