Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Grijze roodstaartpapegaai

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grijze roodstaartpapegaai
Psittacus erithacus

African Grey Parrot RWD2.jpg

Bedreigd
Leefgebied Midden-Afrika
Leefomgeving Dicht regenwoud, bossavanne, bosranden, mangrovebos, agrarisch landschap en tuinen
Familie Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld

Congo Grey Parrot range.jpg

Portaal Portal.svg Biologie

De grijze roodstaartpapegaai is een vogel die 60 tot 70 jaar kan worden. Het is een huisdier. In gevangenschap hebben ze veel aandacht nodig, want ze zien hun baasje als één van hun soortgenoten. Ze eten noten, zaden, vruchten en bloemen. Een Grijze roodstaartpapegaai kan geleerd worden te praten.

Je kan hem herkennen aan zijn grijze huid,zijn rode staart en aan zijn ronde ogen. De grijze roodstaartpapegaai is een typische boomvogel en leeft in tropische regenwoud en in de vochtige savannen. Aan de randen van het woud in het overgangsgebied naar het open land vindt hij zijn ideale habitat. De roodstaartpapegaai is schuw en blijft weg van mensen, dorpen en steden. Net als alle andere vogels hebben de papegaaien géén stembanden en communiceren met elkaar met harde schreeuw- en fluittonen door trillingen in de syrinx. Ze kunnen enorm goed geluiden imiteren en in gevangenschap kunnen ze tot wel 750 verschillende woordjes leren. Berucht zijn ringtones, die de papegaai steeds uit het hoofd leert. Er zijn echter ook grijze roodstaartpapegaaien die helemaal géén woord leren spreken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grijze_roodstaartpapegaai&oldid=649428"