Grande Arche

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Grande Arche tussen wolkenkrabbers in La Défense
De Grande Arche in de verte

De Grande Arche (Frans voor Grote boog) is een triomfboog in het zakendistrict La Défense net buiten Parijs. Hoewel de boog vaak tot Parijs wordt gerekend, ligt het net buiten de stad in het plaatsje Puteaux. De officiële naam van de boog is La Grande Arche de la Fraternité oftewel De grote boog van de broederschap. De boog maakt deel uit van de zogeheten Axe historique. Dit is een rechte lijn vanaf het Louvre naar de Grande Arche, waar veel belangrijke bezienswaardigheden van de stad staan (zoals de Arc de Triomphe) en als het ware de geschiedenis van de stad vertellen.

Geschiedenis

De Axe historique bestond al vóór deze tijd, maar eindigde bij de Arc de Triomphe. De Franse president François Mitterrand had het idee om deze denkbeeldige lijn te verlengen naar het zakendistrict La Défense. Hij vroeg de hulp van de Deense architecten Johan Otto von Spreckelsen en Erik Reitzel. Zij ontwierpen vervolgens een versie van de Arc de Triomphe zoals deze er in de 20e eeuw uit zou hebben gezien. Waar de Arc de Triomphe een militaire overwinning viert, zou de Grande Arche worden opgedragen aan de menswaardigheid.

De bouw van de boog begon in 1985. De boog werd in 1989 geopend tijdens de herdenking van 200 jaar Franse Revolutie. Tussen 2010 en 2017 werd de Grande Arche gerenoveerd.

Ontwerp

Het ontwerp is gebaseerd op de internationale stijl met veel glas en staal. De boog is in feite een kubus met een kleinere open kubus erin. Door de opening van de kleinere kubus lopen o.a. een snelweg en een metrostation. In de twee zijkanten zitten kantoren voor overheidsdiensten gevestigd. In de bovenkant zit een bezoekerscentrum en een restaurant. Ook is er een tentoonstelling te vinden en heeft men uitzicht over Parijs en omstreken. Daarnaast is het mogelijk om het dak op te gaan.

De Grande Arche is met 110 meter een van de hoogste gebouwen van de stad Parijs. Enkel de Eiffeltoren en Tour Montparnasse zijn hoger.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grande_Arche&oldid=805547"