Gooimeer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gooimeer
North Holland, Friesland and Flevoland by Sentinel-2, 2018-06-30 (cropped to Almere Stad).jpg
Gooimeer met Almere en Huizen
Lengte
Hoogte van de bron
Stroomsnelheid
Grootte stroomgebied 26,70 km2
Van voormalig Zuiderzee en IJsselmeer, ontstaan bij aanleg zuidelijk Flevoland (1968)
Naar IJmeer, Eemmeer
Stroomt door Flag of North Holland.svg Noord-Holland, Flag of Flevoland.svg Flevoland
Bevaarbaar? Ja
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas
Het Gooimeer

Het Gooimeer is een 2670 hectare groot randmeer dat ontstond bij de inpoldering van Zuidelijk Flevoland. Eerst lag hier de Zuiderzee en tot de inpoldering het IJsselmeer. Het meer wordt gevoed vanuit het IJmeer en het Eemmeer. Vlak bij de Hollandse Brug liggen onder water de restanten van het vroegere Oud-Naarden.

Het Gooimeer is bevaarbaar door de aanwezigheid van een vaargeul die met groene en rode tonnen wordt aangegeven. Voor de rest is het water tamelijk ondiep.

Recreatie

Watersporters kunnen naar de havens van Almere Haven, Huizen, Blaricum en Naarden gaan. Jaarlijks wordt er nog een wedstrijd gevaren met traditionele botters. Bij Almere-Haven, bij de Hollandse Brug (A6 en spoorlijn Weesp-Almere) is de overgang naar het IJmeer, en daar ligt aan de Almere kant het "zilverstrand". In Huizen en Blaricum heeft het Gooimeer ook een strandfunctie. Bij de Stichtse Brug (A27) gaat het water over in het Eemmeer.

Natuurgebied

Het zuidelijke deel van het Gooimeer maakt deel uit van het natuurgebied en natura 2000-gebied Eemmeer & Gooimeer Zuidoever


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gooimeer&oldid=866595"