Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Good Bye, Lenin!

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Good Bye, Lenin! is een Duitse film uit 2003. De film speelt zich af tijdens de val van de Berlijnse Muur in Oost-Berlijn. De naam Good Bye, Lenin! betekend in het Nederlands Vaarwel, Lenin!, Vladimir Lenin was namelijk de stichter van de Sovjet-Unie.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal. Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

De film draait om de familie Kerner, die in Oost-Berlijn leeft. De film begint in 1978, de vader van het gezin vlucht dan naar het westen en de moeder en haar twee kinderen blijven achter. De moeder (Christiane) besluit te leven volgens het socialisme, om niet op te vallen. De DDR is eigenlijk samen met haar kinderen het belangrijkste in het leven. Op de 40-jarig bestaat van de DDR breken er rellen uit, waarbij haar zoon Alexander wordt opgepakt. Op het moment dat dit gebeurt, stort ze in en raakt ze in een coma. Ondertussen is de muur gevallen en wordt er gewerkt aan één Duitsland. In 1990, na acht maanden, wordt Christiane weer wakker uit haar coma. Op advies van de dokter mag haar niks verteld worden over dingen die schokkend kunnen zijn, dus ook niet dat de DDR er eigenlijk al niet meer is. Alexander wil hoe dan ook zijn moeder meenemen naar huis, terwijl zijn zusje Ariane er op tegen is. Alexander deelt de slaapkamer van zijn moeder op oude wijze weer in en laat de DDR voortbestaan in haar slaapkamer, dus ook voedsel, kranten en televisie uit de DDR. Hiervoor zorgt hij, door onder meer door het "nieuwe" voedsel over te scheppen in oude verpakkingen, zelf nieuwsuitzendingen te maken en oude kranten te verzamelen.

Christiane lukt het om uit bed te komen en op straat uiteindelijk te recht te komen. Ze ziet onder meer dat het standbeeld van Lenin wordt afgebroken, dat er een IKEA en een reclame van Coca-Cola staat. Alexander verteld haar, via een nieuwsuitzending, dat Coca-Cola eigenlijk van oorsprong communistisch is en dat de regering van de DDR de grenzen heeft geopend voor mensen uit het westen. In het vakantiehuisje vertelt Christiane dat ze eigenlijk met haar man mee willen vluchten naar het westen. Jarenlang heeft ze ook brieven verstuurd naar hem, maar heeft ze verstopt zodat niemand ze zou kunnen vinden. Haar inzet voor het socialisme was eigenlijk een soort dekmantel. Hierna moet gaar het weer slechter met haar en moet ze terug naar het ziekenhuis. Haar enige wens was om haar man nog één keer te zien. Alexander gaat op zoek naar zijn vader en neemt hem mee. Ondertussen vertelt Alexanders vriendin Lara, dat er één Duitsland gaat komen.

De film eindigt met een groot feest om de Duitse hereniging en Christiane is dol gelukkig. Na drie dagen overleed ze. Alexander zegt dat ze in geluk is gestorven en haar as via een vuurpijl over het voormalige West- en Oost-Berlijn.

Rolverdeling

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Good_Bye,_Lenin!&oldid=556253"