Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Godsdienstoorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De profeet Mohammed wordt geholpen door de engelen bij de oorlogen tegen de polytheïsten (aanhangers van meerdere goden

Een godsdienstoorlog is een oorlog die wordt gevochten naar aanleiding van een ruzie of conflict dat met godsdienst heeft te maken.
Waar bijvoorbeeld de ene groep mensen een andere godsdienst (God) aanhangt dan de andere en ze daarom in oorlog raken. Voorbeelden zijn: "Katholieken en Protestanten" in Noord-Ierland, "Israëliers & Palestijnen" (joden en moslims) in het Midden-Oosten, "hindoes & moslims" in India, Pakistan, en Katholieken en Protestanten, Calvinisten, Lutheranen (Duitsland), in de Dertigjarige oorlog. Of verschillende stromingen (sjiieten en soennieten).

Atheïstische oorlogen

Het communisme was atheïstisch. Dat kun je zien als een geloof in het niet-bestaan van God. Ze hebben in de eigen bevolking miljoenen godsdienstige mensen vervolgd. Gelovigen werden in gevangenkampen gezet en leiders vaak gedood. Je kunt het beschouwen als een oorlog op de eigen bevolking. Het is een vorm van staatsterreur die begonnen is met de Franse Revolutie.

Islam

De profeet Mohammed vocht meerdere oorlogen uit met zijn vijanden in Mekka, nadat hij de stad in 622 na Christus heeft moeten ontvluchten. In maart 624 (de islamitische maand Ramadan, jaar 2) vocht hij bij de stad Badr met 300 man tegen een overmacht van 1000 soldaten van Mekka. De slag bij Badr werd door Mohammed overtuigend gewonnen. Hij meende dat hij de hulp van engelen zou hebben gehad.

Geloof en racisme

De oorlogen van Adolf Hitler waren deels politiek, maar ook gebaseerd op racisme. Lagere rassen hadden een lager geloof. Hij hoopte dat zijn eigen Germaanse geloof zou overwinnen en de lagere geloven, zoals het Jodendom van de wereld zouden verdwijnen. Dat hoopte hij ook van de aanhangers van de Rooms-Katholieke Kerk, die hij massaal in Polen liet vermoorden en de Oosters-Orthodoxen. Hij vond dat Slavische volkeren, zoals Polen, Oekraïners en Russen eigenlijk ook minderwaardig waren.

Misbruik van het geloof

Uiteraard is de benoeming van het godsdienstige conflict meestal alleen maar bedoeld om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen. De meeste "godsdienstoorlogen" werden om heel andere redenen gevoerd. Meestal macht, land, grondstoffen of een combinatie daarvan. En aangezien godsdienst enigszins plaatsgebonden is, is het makkelijk om zo de ene groep tegen de andere op te zetten.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Godsdienstoorlog&oldid=688042"