George Maduro

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Maduro
Militaire Willemsorde

George Maduro was een reserve-officier bij de Nederlandse cavalerie. Hij was een verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog en is in het concentratiekamp Dachau overleden. Ter herinnering aan hem is de miniatuurstad Madurodam gebouwd.

Levensloop

George Maduro wordt geboren in Willemstad op Curaçao op 15 juli 1916. Zijn ouders, Rebecca en Joshua Maduro, zijn Joods. Als George 10 jaar is komt hij met zijn ouders naar Nederland. Hij gaat hier verder naar de lagere school. De 5e en 6e klas. Nu zou je zeggen groep 7 en 8. Daarna de middelbare school. George kan goed leren en doet het gymnasium. Nadat hij hiervoor geslaagd is gaat hij rechten studeren in Leiden. Maar hij kan de studie niet afmaken, want hij wordt opgeroepen voor het leger.

Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Er zou door de Nederlandse soldaten maar kort gevochten worden. Duitse parachutisten hebben bij Voorburg villa Dorrepaal (de villa heette toen villa Leeuwenbergh) bezet. Dat was toen een strategisch gebouw, want aan de achterzijde lag toen vliegveld Ypenburg en aan de voorzijde lag een tolbrug met een directe verbinding naar de binnenstad van Den Haag. Daar zat de Nederlandse regering. De Duitsers willen via deze weg naar de Nederlandse regering toe. Op 10 mei 1940 krijgt George Maduro de opdracht om de villa weer te heroveren. Met slechts 12 man weet hij dit met een slimme list en heel veel moed voor elkaar te krijgen. George Maduro krijgt hiervoor later een onderscheiding: de Ridder 4e klasse der Militaire Willemsorde. Maduro is de enige Antilliaan die deze onderscheiding heeft gekregen. Maar hij krijgt de onderscheiding niet zelf, want Maduro sterft vlak voor de bevrijding in 1945.

Nederland moet zich aan Duitsland overgeven (capituleren) en George Maduro wordt krijgsgevangen gemaakt en opgesloten in de gevangenis. Na een half jaar mag hij eruit. Alle Joden in Nederland moeten dan al een Jodenster op hun kleren dragen. George Maduro weigert dit, duikt onder en gaat in het verzet. Hij steelt wapens van Duitse soldaten en steekt vliegtuigen in brand. Hij wordt een paar keer opgepakt, maar toch weet hij steeds weer te ontsnappen. In 1943 wordt hij verraden en moet naar de gevangenis. Dat is in Saarbrücken in Duitsland. George Maduro is een bijzondere gevangene. Ondanks dat hij ziek is en het zelf ook zwaar heeft, praat hij veel met de andere gevangenen, spreekt ze moed in en helpt ze waar hij maar kan. Hij praat zelfs met de cipiers om ze te overtuigen dat het regime van de nazi’s verkeerd is. Hij krijgt zelfs de kans om te ontsnappen als de gevangenis gebombardeerd wordt. Maar hij blijft om anderen te helpen. In november 1944 belandt uiteindelijk in concentratiekamp Dachau. Hier sterft hij op 9 februari 1945, vlak voor de bevrijding aan vlektyfus, een heel besmettelijke ziekte. Hij wordt begraven op de begraafplaats van het kamp.

Madurodam

Omdat George Maduro niet echt een eigen graf heeft gekregen, willen zijn ouders dat zijn naam toch op de een of andere manier zal blijven voortleven. In Engeland ligt de plaats Beaconsfield. In deze plaats is het oudste miniatuurstadje ter wereld te vinden. Dat heet Bekonscot Model Village. Mevrouw Bep Boon - van der Starp wil in Nederland ook zo’n miniatuurstadje laten aanleggen. Met het geld dat daarmee verdiend zou worden, kunnen Nederlandse studenten die aan tuberculose lijden een kuur in een sanatorium krijgen en ondertussen toch door gaan met studeren. Bep Boon is een vriendin van de ouders van George Maduro en vertelt over haar plan. De ouders van George Maduro vinden dit zo’n goed plan, dat zij haar een startkapitaal schenken om deze miniatuurstad, die Madurodam zal gaan heten, te kunnen laten bouwen.

In 1952 wordt Madurodam geopend. Het wordt een groot succes. Het park, dat ligt in Den Haag, heeft sinds de opening al meer dan 60 miljoen bezoekers binnen de poorten gekregen van over de hele wereld. Vooral kinderen vinden Madurodam erg leuk. Daarom wordt wel eens gezegd, dat Madurodam misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument van de wereld is. Madurodam heeft ook een echte burgemeester. De eerste burgemeester wordt prinses Beatrix. Ze is dan pas 14 jaar. Zij blijft burgemeester tot ze in 1980 koningin wordt. Dan treedt ze af, maar blijft wel beschermvrouwe van Madurodam. Nu wordt er steeds een burgemeester gekozen door de Jeugdgemeenteraad.

Boeken

Over het leven van George Maduro is ook een biografie (levensverhaal) geschreven. Het boek is geschreven door Kathleen Brandt-Carey en heet: ‘Ridder zonder vrees en blaam’. Ook is er voor scholen en kinderen een speciaal stripverhaal gemaakt door striptekenaar Franky Drappier. Het verhaal (scenario) werd geschreven door Jan Kragt.

Zie ook

Externe videolinks

Test je kennis

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_Maduro&oldid=700315"