Generaliteitsland

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Generaliteitslanden)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
In het blauw alle Generaliteitslanden

Een Generaliteitsland was de naam voor een gebied dat rechtstreeks door de Staten-Generaal bestuurd werd tijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In tegenstelling tot gewesten hadden de Generaliteitslanden geen eigen bestuur, wetten en regels. De Generaliteitslanden waren de gebieden die tijdens de Tachtigjarige Oorlog aan de kant van de Spaanse koning stonden. Ze waren over het algemeen grotendeels katholiek. De gebieden waren op Spanje veroverd. Ze werden centraal bestuurd, aangezien men vond dat de gebieden met zelfbestuur niet te vertrouwen waren.

De Generaliteitslanden waren:

Drenthe was geen Generaliteitsland, maar werd bestuurd door het Gewest Overijssel. Drenthe had namelijk geen steden en weinig inwoners. In principe woonden er alleen maar boeren en die werden niet gezien als geschikt om te besturen. Drenthe was officieel een gewest, maar had geen stem in de Staten-Generaal. Drenthe wordt daarom niet meegerekend onder de zeven gewesten.

Westerwolde en Wedde waren een tijdje een Generaliteitsland tussen 1594 en 1619, maar werden hierna onderdeel van het gewest Groningen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Generaliteitsland&oldid=687932"