Gele Rivier

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Gele Rivier
Yellowrivermap.jpg
Een kaart van de Gele Rivier
Lengte 5.464 km
Hoogte van de bron 4.500 m
Stroomsnelheid 2.571 m³/s
Grootte stroomgebied 752.546 km 2
Van Bayan Har-gebergte
Naar Bohai Zee
Stroomt door Vlag van China China
Bevaarbaar? Crystal Clear action apply.png
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas

De Gele Rivier of Huang He (Traditioneel Chinees:黃河, Vereenvoudigd Chinees:黄河, pinyin: Huáng hé ) is de op een na langste rivier in China, na de Yangtze-rivier, en het zesde langste riviersysteem ter wereld. Het heeft een lengte van 5.464 km. Afkomstig uit het Bayan Har-gebergte in de provincie Qinghai in West-China, stroomt het door negen provincies en mondt het uit in de Bohai-zee nabij de stad Dongyingin de provincie Shandong. Het stroomgebied van de Gele Rivier is van oost naar west ongeveer 1.900 kilometer en van noord naar zuid ongeveer 1.100 km. Het totale afwateringsgebied is ongeveer 795.000 vierkante kilometer.

Grote steden langs de Gele Rivier

De Gele Rivier gaat door zeven huidige provincies en twee autonome regio's, namelijk (van west naar oost) Qinghai, Sichuan, Gansu, Ningxia, Binnen-Mongolië, Shaanxi, Shanxi, Henan en Shandong. Grote steden langs de huidige loop van de Gele Rivier zijn (van west naar oost) Lanzhou, Yinchuan, Wuhai, Baotou, Luoyang, Zhengzhou, Kaifeng en Jinan. De huidige monding van de Gele Rivier bevindt zich in Kenli, Shandong.

Het stroomgebied van de Gele Rivier was de geboorteplaats van de oude Chinese en, bij uitbreiding, de beschaving van het Verre Oosten, en het was de meest welvarende regio in de vroege Chinese geschiedenis. Er zijn vaak verwoestende overstromingen en koersveranderingen die worden veroorzaakt door de voortdurende verhoging van de rivierbedding, soms boven het niveau van de omliggende landbouwvelden.

Zijn kleur "geel" beschrijft de eeuwigdurende kleur van het modderige water in de benedenloop van de rivier, die ontstaat doordat grond ( löss ) stroomafwaarts wordt meegevoerd.

Zijrivieren

Zijrivieren van de Gele Rivier, vermeld van de bron tot de monding, zijn onder meer:

Waterkrachtcentrales

Hieronder is de lijst van waterkrachtcentrales gebouwd op de Gele Rivier, gerangschikt volgens het eerste jaar van in gebruik name (tussen haakjes):

 • Sanmenxia-dam (1960; Sanmenxia , ​​Henan)
 • Sanshengong-dam (1966)
 • Qingtong Gorge waterkrachtcentrale (1968; Qingtongxia , Ningxia)
 • Liujiaxia-dam (Liujia-kloof) (1974; Yongjing County , Gansu)
 • Lijiaxia-dam (1997) ( Jainca County , Qinghai)
 • Yanguoxia Dam (Yanguo Gorge) waterkrachtcentrale (1975; Yongjing County, Gansu)
 • Tianqiao-dam (1977)
 • Bapanxia-dam (Bapan-kloof) (1980; Xigu-district , Lanzhou , Gansu)
 • Longyangxia-dam (1992; Gonghe County , Qinghai)
 • Da Gorge waterkrachtcentrale (1998)
 • Li Gorge waterkrachtcentrale (1999)
 • Wanjiazhai Dam (1999; Pianguan County , Shaanxi en Binnen-Mongolië)
 • Xiaolangdi-dam (2001) ( Jiyuan , Henan)
 • Laxiwa Dam (2010) ( Guide County , Qinghai)
 • Yangqu-dam (2016) ( Xinghai County , Qinghai)
 • Maerdang Dam (2018) ( Maqên County , Qinghai)

Zoals gemeld in 2000 hadden de 7 grootste waterkrachtcentrales (Longyangxia, Lijiaxia, Liujiaxia, Yanguoxia, Bapanxia, ​​Daxia en Qinglongxia) een totale geïnstalleerde capaciteit van 5.618 MW.

Moederrivier, China's Verdriet en bakermat van de Chinese beschaving.

Traditioneel wordt aangenomen dat de Chinese beschaving is ontstaan ​​in het stroomgebied van de Gele Rivier. De Chinezen verwijzen naar de rivier als "de Moederrivier" en "de bakermat van de Chinese beschaving". Gedurende de lange geschiedenis van China werd de Gele Rivier zowel als een zegen als een vloek beschouwd en kreeg de bijnaam zowel "China's trots" als "China's verdriet". Dat laatste heeft vooral te maken met de enorme vervuiling door de industrie en de landbouw. Ook zijn er enorme overstromingen geweest in het verleden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gele_Rivier&oldid=807523"