Gehoor

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het gehoor

Het gehoor is een van de vijf zintuigen. Wat hoort er allemaal bij het gehoor? Je kan denken aan:


Wist je dat niet iedereen goed kan horen. Er zijn ook mensen die moeite hebben met horen. Dat zijn mensen met een gehoorproblemen. Gehoorproblemen heb je als je niet goed kunt horen. Dit zie je vaak bij bejaarden (oudere) mensen. Maar het komt ook voor bij kinderen. Je hebt zelfs een speciale school voor dove en slechthorende kinderen.


Wat is het verschil tussen doof en slechthorend? Dove mensen kunnen helemaal niet horen. Het is dan erg moeilijk om iemand anders te begrijpen. Er zijn verschillende manieren gevonden om toch andere mensen te begrijpen. Bijvoorbeeld door gebarentaal of door te liplezen. Wat is liplezen? Het woord zegt het eigenlijk al. Je hoort niet wat iemand zegt. Je probeert naar de lippen van de ander te kijken en zo erachter te komen wat hij/zij zegt.

Slechthorende mensen kunnen niet zo goed horen. Bij sommige mensen is het erger dan bij anderen. Slechthorende mensen kunnen wel een beetje horen. Een gehoorapparaat kan deze mensen helpen om beter te kunnen horen. Een gehoorapparaat is een apparaat die ervoor zorgt dat het geluid wat je hoort harder wordt.


Waar kan je op letten als je praat met een doof of slechthorend persoon? - probeer op een normale manier te praten.

- praat rustig.

- zorg ervoor dat de persoon je mond kan zien als je praat.

- praat niet met iets in je mond.

- ben je met meer personen, praat dan één voor één.

- wordt niet boos als de persoon het niet begrijpt, zeg nog een keer wat je zei.

- zorg dat de persoon niet tegen het licht in hoeft te kijken, want dan kan hij/zij jou niet goed zien.

- probeer een rustig plekje te zoeken om met die persoon te praten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gehoor&oldid=553413"