Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Gebruiker:Stef 1999/Samenvatting 2018

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


2018

World of Color - Celebrate! (27997686070).jpg

Voor het vijfde jaar op rij ga ik het afgelopen jaar weer samenvatten, zodat we met elkaar terug kunnen blikken op het jaar 2018 en alvast vooruit kunnen kijken naar het komende jaar: 2019!

Het is Eerste Kerstdag 2018 en over exact 1 week is het Nieuwjaarsdag, oftewel 1 januari 2019! Met nog één week te gaan zit het jaar 2018 er alweer bijna op en het afgelopen jaar is weer omgevlogen... Een jaar vol met gebeurtenissen, die helaas zowel niet leuk als gelukkig wél leuk waren. Laten we nog eens terugkijken op het afgelopen jaar in deze samenvatting.

Het jaar 2018 begon met drie stormen in de maand januari. Van die drie stormen waren er twee zwaar, de storm van 3 januari en die van 18 januari. Bij die eerste storm moesten voor het eerst in de geschiedenis alle stormvloedkeringen in Nederland tegelijk dicht en bij de andere storm waren de gevolgen veel groter, er vielen 2 doden in Nederland (de storm had in totaal 10 doden geëist in Europa) en voor het eerst werd in Nederland het treinverkeer compleet stilgelegd.

Op 8 januari werd nog maar eens duidelijk hoe groot de gevolgen zijn van de gaswinning in de provincie Groningen. Bij een aardbeving met een kracht van maar liefst 3,4 op de schaal van Richter bij Zeerijp raakten veel huizen beschadigd, die toch al flink te lijden hadden onder de vele andere kleine bevingen. Sinds die datum is het vertrouwen in het kabinet door de Groningers alleen maar verslechterd, waarna later werd besloten om over een paar jaar de gaswinning definitief helemaal te stoppen in Groningen.

Op 20 april pleegde Avicii zelfmoord op 28-jarige leeftijd in Masqat, Oman. De dj was bekend van hits als Wake me up en Levels en veel fans van hem herdachten de Zweedse dj door op zijn muziek te dansen, nadat ze een minuut stilte hadden gehouden. Ook werden zijn hits na zijn dood veel beluisterd en gestreamd op YouTube en Spotify. Andere artiesten die dit jaar overleden waren Aretha Franklin, XXXTentacion (doodgeschoten) en Dolores O'Riordan van The Cranberries, maar ook andere bekende mensen zoals oud-premier Ruud Lubbers, presentatrice Mies Bouwman en de wereldberoemde Stephen Hawking.

Verder maakte de politie op 22 augustus bekend dat er een doorbraak was in de zaak van de in 1998 vermoorde Nicky Verstappen, waarna een paar dagen later in een Spanje een man kon worden aangehouden, de mogelijke dader. Op 20 september gebeurde er in Oss een vreselijk ongeluk met een stint waarbij vier kinderen om het leven kwamen en een vrouw en een kind zwaargewond raakten, iets wat vele mensen diep in het hart raakte. Dit leidde uiteindelijk tot een tijdelijk verbod op de stint.

Om dit overzicht niet al te triest te maken zijn er gelukkig ook nog genoeg leuke dingen gebeurd in dit jaar waar we, soms met trots, op terug kunnen kijken. Zo behaalden de Nederlandse sporters op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea maar liefst 20 medailles, waarvan er 8 goud waren en 6 zilver en brons. België moest genoegen nemen met maar 1 medaille, een zilveren.

Op 15 april mocht PSV de kampioensschaal van de Eredivisie in ontvangst nemen nadat het met 3-0 van concurrent Ajax won. Het puntenverschil werd hierdoor zo groot tussen de twee clubs dat Ajax de eerste plaats niet meer kon behalen. 1 week later mocht Feyenoord op 22 april de KNVB-beker in ontvangst nemen na de winst op AZ in de finale. Twee weken later, op 29 april, degradeerde FC Twente na 34 seizoenen uit de Eredivisie na een 5-0 nederlaag bij Vitesse.

In de nacompetitie wisten Roda JC Kerkrade (16e) en Sparta Rotterdam (17e) zich niet te handhaven, ten koste van (uiteindelijk) De Graafschap en FC Emmen, dat dit seizoen voor het eerst in de Eredivisie mocht uitkomen sinds de oprichting van de club in 1985. Tevens promoveerde Fortuna Sittard na 16 jaar eindelijk weer naar de Eredivisie, sinds de degradatie in 2002 wist de club uit Sittard niet te promoveren naar het hogere niveau.

En dan de zomer van dit jaar. Deze was uitzonderlijk warm en verschillende records uit 1976 en 2003, de (tot dit jaar toe) heetste zomers die Nederland heeft gekend, werden verbroken. Op 27 juli werd op 0,4 graden na het temperatuurrecord bijna verbroken: het record was 38,6 graden in Warnsveld (uit 1944) en in Arcen (Limburg) werd het 38,2 graden. Wel kende Nederland twee hittegolven in de maand juli en heerste er vanaf 2 augustus een officieel watertekort. Het was ook de zomer van het WK voetbal in Rusland, waarbij Frankrijk het toernooi won door Kroatië in de finale met 4-2 te verslaan.

Kortom: het was (alweer) een jaar met heel veel gebeurtenissen, zowel positief als negatief. Maar ook voor volgend jaar staat ons genoeg te verwachten, zo zal het lage btw-tarief op levensmiddelen en andere producten verhoogd worden van 6 naar 9 procent, zal het Verenigd Koninkrijk op 29 maart de Europese Unie verlaten (Brexit), vinden in zowel Nederland als België de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats en op 20 maart zal in Nederland worden gestemd voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen.

Nog ongeveer een week en dan zit het jaar 2018 er op... Maar eerst vieren we nog met z'n allen kerst en Oud & Nieuw. En daarna: op naar 2019!

Namens mij aan iedereen van WikiKids fijne feestdagen en een goed en gelukkig 2019 gewenst!


Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG »

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Stef_1999/Samenvatting_2018&oldid=538461"