Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Gebruiker:S.Perquin/Project:WikiKidsHistorie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Animatie400.gif
Welkom bij Project WikiKidsHistorie!

Met dit project, dat begonnen is op 28 oktober 2022, wordt geprobeerd een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van de geschiedenis van WikiKids. Hoe is WikiKids ontstaan? Wie waren de eerste schrijvers? Welke vrijwilligers hebben grote bijdragen geleverd aan de opbouw van WikiKids? Welke (grote) gebeurtenissen hebben allemaal plaatsgevonden? Hoe is WikiKids in al die jaren veranderd? Hoe was de community vroeger? Hoe is WikiKids geworden zoals het nu is? Daar gaat dit project over.

Als je graag wilt meewerken aan dit project (door aanvulling of correcties te geven op de informatie die er al is), kun je een bericht sturen naar gebruiker S.Perquin via zijn overlegpagina, of je kunt contact met hem opnemen via zijn e-mail.

Deze pagina graag niet zelf inhoudelijk aanpassen, behalve bij schrijffouten. In dat geval mag je het verbeteren.

2006

Gerard Dümmer, de bedenker en oprichter van WikiKids
Een foto uit 2006 van een jongen die achter een computer bezig is op WikiKids

Op zondag 29 januari 2006 kreeg Gerard Dümmer het idee voor WikiKids. Dümmer was toen bezig met het maken van een website voor leerlingen van het basisonderwijs in het kader van het WK voetbal in Duitsland. Dümmer wilde op zijn website kunnen verwijzen naar informatie op internet die kinderen zouden kunnen gebruiken, maar hij vond het lastig om betrouwbare, begrijpelijke informatie te vinden. Verschillende keren kwam hij uit op Wikipedia als hij zocht op een onderwerp op internet. Alleen was Wikipedia lang niet altijd begrijpelijk voor kinderen. Vaak waren er te lange, ingewikkelde zinnen en te veel detailinformatie. Dümmer kwam zo op het idee om een wiki-internetencyclopedie voor kinderen te starten. Toen hij een bericht plaatste over zijn idee op Scholenlijst.tk, een mailinglijst voor leerkrachten, werd er al snel positief op het idee gereageerd door een groep enthousiaste leerkrachten. In een korte tijd kwamen er veel reacties op het idee. Op diezelfde dag kreeg het idee verder vorm en was er een eerste wiki in de lucht.

Er ontstond al snel een projectgroep: mensen die zich daadwerkelijk actief met WikiKids bezig wilde houden. Iedereen die in de projectgroep zat vond het een leuk idee maar had nog nooit met een wiki gewerkt. Dit betekende dat er veel overlegd moest worden. Veel onderwerpen werden eerst besproken via de mailinglist, omdat ze dit medium kenden en ze nog geen ervaringen hadden met het communiceren via de wiki.

Een speciale plek op WikiKids was nodig voor het overleggen. Op 26 september 2006 werd het eerste serieuze overleg gestart in de Boomhut. Alleen, het was de bedoeling dat kinderen hier met elkaar zouden overleggen. Als volwassenen hier met elkaar zouden overleggen, zouden de discussies van kinderen en begeleiders door elkaar lopen. Daarom werd op 31 oktober 2006 het Clubhuis aangemaakt, een plek speciaal voor begeleiders om te overleggen.

In het begin bestond WikiKids enkel uit een aantal vrijwilligers die werkzaam waren in het onderwijs, bijvoorbeeld in het (speciaal) basisonderwijs of een lerarenopleiding. Maar ook andere lagen van het onderwijs waren erbij betrokken.

2007-2009

Een foto uit 2009 van een laptop met daarop WikiKids geopend

Op de website van WikiKids werd al gelijk hard gewerkt aan een portaal waarop leerlingen handreikingen worden meegegeven voor het beschrijven van hun stad of dorp. De bedoeling zou zijn dat op de WikiKidsAtlas alle steden en dorpen in Nederland worden beschreven.

De officiële presentatie van WikiKids vond plaats tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) van 23 t/m 27 januari 2007 in de Jaarbeurs in Utrecht. Toen werd WikiKids gepresenteerd aan het Nederlandse onderwijs.

Op 27 oktober 2007 heeft Gerard Dümmer samen met Ronald de Moor een presentatie gehouden over WikiKids op de Wikimedia Conferentie Nederland.

Door verschillende juryleden werd WikiKids op 23 januari 2008 op de Jaarbeurs naar voren gebracht als een goede kandidaat voor een IPON Award. WikiKids won uiteindelijk de IPON Awards 2008 in de categorie innovatief educatief ICT-project. WikiKids bestond toen uit interactieve leerlingen die samen met interactieve leraren en moderatoren de wiki maakten.

Op 4 juli 2008 verhuisde WikiKids naar Nederland. Vanaf 2006 stond WikiKids op de servers van WikiMedia in Amerika, maar nu werd WikiKids gehost door WikiNation. Volgens de statistieken in oktober 2008 waren er in totaal ruim 45.000 hits en werd WikiKids het drukst bezocht om 11:00 en 14:00 uur. 75% van de bezoekers kwam uit Nederland en 12% uit België.

In september 2009 telde WikiKids 5300 artikelen en waren er 21 moderatoren actief. In november 2009 kreeg WikiKids een nieuwe hoofdpagina, ontworpen door een van de gebruikers van WikiKids, TahR. In december werd WikiKids lid van Twitter.

2010-2015

Op 29 januari 2010 bestond WikiKids 4 jaar. In de tussentijd was er veel gebeurd. Zo was de grens van 6000 artikelen gebroken en was WikiKids overgegaan naar de vernieuwde mediawikisoftware (versie 1.16).

Ook was er een vernieuwde hoofdpagina. De hoofdpagina van WikiKids was toen nog toegankelijker gemaakt. WikiKids heeft in al die jaren al verschillende hoofdpagina's gehad. De hoofdpagina groeide steeds mee met de inzichten over het werken met WikiKids en de ontwikkeling van WikiKids zelf.

Verder werd in 2010 de WikiKidsAtlas vernieuwd. De WikiKidsAtlas is een onderdeel van WikiKids waar een overzicht te vinden is van portalen over werelddelen, landen en plaatsen. Het werd aangepast zodat er nog meer informatie te vinden is.

In 2011 was WikiKids inmiddels uitgegroeid tot de Nederlandstalige internet-encyclopedie voor en door kinderen. Onder toeziend oog van de bestuursleden van Stichting WikiKids, de stichting die verantwoordelijk is voor het onderhouden van de website WikiKids, zorgt een aantal enthousiaste moderatoren ervoor dat kinderen hun weg kunnen vinden bij het zoeken en publiceren van informatie.

Sinds juni 2011 heeft WikiKids een pagina waarop het privacybeleid staat uitgewerkt. Deze is opgesteld door een jurist van Kennisnet, de hostingprovider van WikiKids. In die tijd telde WikiKids 10.000 artikelen.

In 2013 werd WikiKids door Gerard Dümmer gepresenteerd op HSN-27, een conferentie die plaatsvond op de Hogeschool Utrecht. Dümmer vertelde het publiek van Neerlandici over de mogelijkheden van WikiKids voor het schrijfonderwijs. In het verleden zijn op verschillende manieren geprobeerd om bekendheid te geven aan WikiKids. Zo heeft het oprichtersteam bijvoorbeeld verschillende keren op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in Utrecht gestaan op de stand van Kennisnet en zijn er presentaties gegeven op andere beurzen zoals de Innovatie Platform Onderwijs Nederland (IPON). Daarnaast zijn er artikelen verschenen in bladen zoals Vives Magazine en COS. Verder zijn er worskshops gegeven op scholen. Er wordt vooral gebruik gemaakt van het netwerk om WikiKids te verspreiden.

In april 2014 telde WikiKids 15.291 artikelen en ongeveer 11.377 afbeeldingen. In totaal hebben sinds de oprichting in 2006 ongeveer 199.621 gebruikers zich aangemeld. Daarvan waren er rond de 200 actief.

2016-2020

Op 1 november 2016 telde WikiKids 19.104 artikelen en meer dan 211.000 geregistreerde gebruikers.

Sinds 26 december 2017 zijn alle moderatoren te herkennen aan het gedeelte "· (MOD)" achteraan hun handtekening.

In 2018 kreeg WikiKids een nieuw uiterlijk en een nieuwe hoofdpagina. Ook werd de WikiKidsAtlas compleet vernieuwd. De verbouwing was nodig omdat na 10 jaar gebruik het portaal niet meer aansloot met de hoeveelheid artikelen die WikiKids heeft. Met de verbouwing is rekening gehouden voor toekomstige uitbreidingen. Sinds 2018 telt WikiKids meer dan 21.000 artikelen.

Dit jaar werd ook afscheid genomen van moderatoren Stef 1999 en Wiki7, die zich over de jaren heen hadden ingezet voor WikiKids.

Na de verbouwing van begin 2018 werd er in 2019 hard gewerkt aan verbeteringen in de WikiKidsAtlas. Via portalen hoopt WikiKids meer informatie beschikbaar te stellen en lezers meer inzicht te geven in het onderwerp. Begin januari 2018 had de WikiKidsAtlas 13 portalen.

Op 10 december 2019 telde WikiKids 26.991 artikelen en 230.068 geregistreerde gebruikers.

2021-heden

De hoofdpagina van WikiKids op 28 oktober 2022

In het begin van 2021 werden de hulpportalen (KidsPortaal, KidsPortaal2, ModeratorPortaal en OnderwijsPortaal) gerenoveerd. Het doel was om de nieuwe huisstijl over te brengen naar deze hulpportalen. Ook werden de handleidingen opgeknapt en werden nieuwe handleidingen toegevoegd.

Op 9 augustus 2021 waren er 35.306 artikelen en 245.248 geregistreerde gebruikers op WikiKids.

In 2021 stopte Apoo, een voormalig vaste gebruiker en moderator, met WikiKids. Sinds 2009 droeg hij bij aan de wiki. Hij zorgde onder andere voor een nieuwe hoofdpagina, een nieuwe layout voor WikiKids en het ontwerp voor het badgesysteem.

In 2020 werden vele wikiprojecten georganiseerd. Op WikiKids worden deze projecten ook aangemoedigd. Door middel van wikiprojecten wil WikiKids aandacht geven aan onderwerpen die normaal niet zo populair zijn. Ook biedt het de kans aan gebruikers om samen te werken en nieuwe onderwerpen te ontdekken.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:S.Perquin/Project:WikiKidsHistorie&oldid=758889"