Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Gebruiker:Gerarddummer/Artikel van de week

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina geeft een overzicht van alle artikelen van de week. Het is nu week 17 en het artikel hieronder is dus uitgelicht. Als je zelf een artikel van de week aanmaakt haal je een paar regels uit het artikel en zorg je er voor dat de lezer nog verder kan klikken naar het volledige artikel.


Artikel van deze week (17)

Gebruiker:Gerarddummer/Artikel van de week/17


Artikel van volgende week (18)

Gebruiker:Gerarddummer/Artikel van de week/18


Artikelen van de week

Week 1

1099jerusalem.jpg

Het artikel van de week is... Kruistochten!

De kruistochten waren tussen ongeveer 1100 en 1290. Het waren oorlogen tussen de Europese christenen en de moslims, die de voor de christenen heilige stad Jeruzalem hadden bezet. De Eerste Kruistocht lukte het om heel het huidige Israël en Libanon te bezetten. Ook delen van Turkije, Syrië en Jordanië werden bezet. De eerste nieuwe koning van Jeruzalem noemde zich "voogd van het heilige graf". Hoe heette hij?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 2

Rhea americana - Three adult birds.jpg

Het artikel van de week is... Nandoe!

Heb jij ooit gehoord van een Nandoe? Het zijn dieren die op een struisvogel lijken, ze zijn alleen wat kleiner dan een struisvogel. Weet jij hoeveel kilo ze zijn? En waar ze leven?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 3

Brandenburger Tor morgens.jpg

Het artikel van de week is... Berlijn!

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en heeft een lange geschiedenis. Voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog was het de plaats waar de keizer woonde. Na de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn in twee stukken verdeeld, die gescheiden werden door de beroemde Berlijnse Muur. Tegenwoordig is een voormalige stadspoort het symbool van de stad. Weet jij hoe die heet? >> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 4

Babytarsier.jpg

Het artikel van de week is... Spookdiertjes!

Spookdiertjes zijn dieren die tot de apen behoren. Ze leven op de Filipijnen en een aantal Indonesische eilanden. Spookdiertjes leven 's nachts en jagen dan op insecten, kleinere reptielen, spinnen en schorpioenen. Spookdiertjes zijn voor de rest erg klein, maar hoe klein is een spookdiertje eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 5

PicoBolivarMerida.JPG

Het artikel van deze week is ... Pico Bolívar!

Pico Bolívar is de grootste berg van Venezuela. De berg ligt in de buurt van de plaats Mérida. Wist jij dat deze berg de berg is die de langste en de hoogste kabelbaan van de wereld heeft. Weet jij hoe hoog deze berg is?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 6

Efteling Entrance.jpg

Het artikel van de week is... Efteling!

De Efteling is het grootste pretpark van Nederland. Het is in 1952 opgericht heeft 62 attracties (inclusief sprookjes). Een dagje Efteling is dan ook een jaarlijkse gebeurtenis van veel Nederlandse gezinnen. Inmiddels heeft de Efteling naast een pretpark, tevens een theater, een hotel, twee vakantieparken en een golfbaan. Weet jij wat de nieuwste attractie is in de Efteling?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 7

Juhamnu-001.jpg

Het artikel van de week is... Zuid-Korea!

Zuid-Korea een land in Azië. Het ligt op een schiereiland en grenst alleen met Noord-Korea; en via het water nog met Rusland, China en Japan. De hoofdstad is Seoel. Vorig jaar werden tevens de Olympische Winterspelen in het land gehouden. Maar waarom zijn Noord- en Zuid-Korea met elkaar in oorlog?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 8

Leonardo da Vinci (ur Svenska Familj-Journalen).png

Het artikel van deze week is ... Leonardo da Vinci!

Da Vinci was een bekende kunstenaar en wetenschapper uit de renaissance. Hij was onder andere schilder, beeldhouwer, uitvinder, architect, filosoof en natuurkundige. In de kunst is hij vooral bekend om de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal. Ook ontwierp hij veel dingen, die pas eeuwen later werden uitgevonden. Kun jij hier een paar voorbeelden van noemen?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 9

Eiffeltoren

Het artikel van de week is... Eiffeltoren!

Misschien wel het bekendste monument in Parijs, de Eiffeltoren. De Eiffeltoren is ooit voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Hoewel de toren eigenlijk na enige jaren zou worden afgebroken, staat de Eiffeltoren nog steeds overeind. Weet jij hoeveel namen er op de Eiffeltoren in gouden letters staan?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 10

Giant Panda Tai Shan.JPG

Het artikel van de week is... Reuzenpanda!

De panda is een beer die in China leeft. Hij is met uitsterven bedreigd. Panda's besteden het grootste gedeelte van hun dag aan eten? Weet jij welke plant ze lekker vinden?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 11

Texel strand.jpg

Het artikel van de week is... Texel!

Texel is één van de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Het eiland heeft 14.000 inwoners. Maar behalve van mensen is het eiland ook het huis van een bepaald boerderijdier. Van dit wollige beest leven er maar liefst 16.000 op het eiland! Weet jij over welk dier we het hebben?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 12

Crocus vernus.jpg

Het artikel van de week is ... Planten!

Er zijn heel veel soorten planten: bloemen, bomen, kruiden, struiken, ga zo maar door. Je kan ze gebruiken voor de sier, maar ook om te eten. Hoe worden die planten genoemd die in de landbouw worden verbouwd?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 13

Eastern Front 1941-06 to 1941-12.png

Het artikel van de week is... Operatie Barbarossa!

Operatie Barbarossa (Duits: Unternhemen Barbarossa) (1941) was de codenaam van het Duitse leger voor de aanval op de Sovjet-Unie. Het is de grootste militaire operatie uit de geschiedenis. Het plan mislukte, weet jij waarom?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 14

TinaTurner1984 composite.png

Het artikel van de week is ...Tina Turner!

Tina Turner is een wereldberoemde zangeres, die over de hele wereld hits heeft gescoord. Hoe lang is deze popster?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 15

Tectonic plates.png

Het artikel van de week is... Platentektoniek!

Tektoniek (ook wel: platentektoniek) is het bewegen van aardplaten. Aardplaten bewegen de hele tijd, doordat de aardmantel vloeibaar is. Dat bewegen noemen we tektoniek. Al duizenden jaren vindt dit plaats. 220 miljoen jaar geleden lagen al onze continenten aan elkaar vast en bestond de wereld uit maar 1 continent. Weet jij hoe dit continent heet?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 16

Various dinosaurs3.png

Het artikel van de week is... Geschiedenis van de Aarde!

De Aarde is volgens de wetenschap al miljarden jaren oud en heeft al veel dingen achter de rug, onder andere het ontstaan van leven. Maar, hoe is leven eigenlijk ontstaan?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 17

Koninginanimated.gif

Artikel van de week is... Koningsdag!

Op 27 april viert Nederland weer Koningsdag! Dat betekent een dag lang spelletjes spelen, spulletjes verkopen en vooral veel oranje. Elk jaar bezoeken de koning en de koningin een andere gemeente. Waar gaan ze dit jaar op bezoek?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 18

Veen01.jpg

Het artikel van de week is... Beleg van Leiden (1573-1574)!

Het beleg van Leiden, ook bekend als Leidens Ontzet of Leids Ontzet (in de volksmond 3 oktober), vond plaats tussen oktober 1573 tot 3 oktober 1574. Het beleg was een belangrijke gebeurtenis gedurende Tachtigjarige Oorlog. Maar wat gebeurde er toen eigenlijk?

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 19

20150516 ESC 2015 Måns Zelmerlöw 0039.jpg

Het artikel van de week is... Eurovisiesongfestival!

Elk jaar wordt het eurovisiesongfestival in een ander land gehouden. Dat is het land wat het jaar daarvoor heeft gewonnen. Welk land heeft nu de eer om dit liedjesfestijn te organiseren?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>

Week 20

Timanfaya- Lanzarote- Illas Canarias- Spain-T20.jpg

Het artikel van de week is... Lanzarote!

Lanzarote is een van de Canarische Eilanden. Het hoort bij Spanje en ligt voor de kust van Marokko. Lanzarote is het meest vulkanische Canarische eiland. Weet jij hoeveel vulkanen Lanzarote heeft?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 21

Roadtown, Tortola.jpg

Het artikel van de week is... Britse Maagdeneilanden!

De Britse Maagdeneilanden zijn een eilandengroep bij Puerto Rico. De eilanden behoren sinds 1672 bij het Verenigd Koninkrijk, maar kregen pas in 1960 de huidige status. De eiland zijn een Britse overzees gebied, waardoor ze veel bevoegdheden hebben. De Britse Maagdeneilanden zijn bekend vanwege de zonvakanties en de bedrijven die zich op de eilanden vestigen om belasting te ontwijken. Maar bij welk land hoorden eilanden eerst?

>> Lees hier verder voor het antwoord! >>
Week 22

New york times square-terabass.jpg

Het artikel van de week is... New York City!

Natuurlijk kent iedereen wel New York! De stad van wolkenkrabbers, banken, maar ook musicals! Hoe heet de bekende straat waar veel musicals worden gehouden? Tip: Het lijkt op Brede Weg.

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 23

Pink Dolphin.JPG

Het artikel van de week is... Dolfijn!

Veel mensen vinden vooral de snuit van dolfijnen erg schattig. Maar wist je dat dolfijnen met die snuit dolfijnen, maar ook orka's en haaien kunnen doden? Hoe doen ze dat?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 24

Football iu 1996.jpg

Het artikel van de week is... Voetbal!

In welk land werd het WK voetbal van 2018 gehouden?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 25

Moscow State Historical Museum.jpg

Het artikel van de week is... Rusland!

Rusland is het grootste land ter wereld. Maar liefst twee keer zo groot als Canada! In het land zijn er meer dan 1000 steden, waaronder de hoofdstad Moskou. Dat is ook meteen de grootste stad van allemaal, maar welke stad is het op één na grootst?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 26

Great Wall of China July 2006.JPG

Het artikel van de week is... Volksrepubliek China!

Geen enkel land heeft zoveel inwoners als China, meer dan 1 miljard! Dat betekent dat 1/7 van alle mensen Chinees is. Die Chinezen hebben een heel lange muur gebouwd: de Chinese Muur. Waarom deden ze dat?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 27

Chichen Itza 3.jpg

Het artikel van de week is... Chichén Itzá!

Chichén Itzá is een oude, verlaten stad in Mexico. Door welk volk is ze gebouwd?

>> Lees hier verder het antwoord >>
Week 28

Kremlin Embankment at dusk.jpg

Het artikel van de week is... Moskou!

Moskou is de grootste stad van Europa, en trekt een heleboel toeristen met zijn prachtige gebouwen en andere toeristische trekpleisters, als een 2200 meter lange muur. De economie van Moskou is één van de beste ter wereld en er zijn maar liefst 60 universiteiten in de stad. Ook zijn er 5 vliegvelden in de stad en een uitgebreid metrostelsel! Maar Moskou is ook de gevaarlijkste stad van Europa, met enorm veel criminaliteit, terrorisme en zwerfhonden. Maar wat voor misdrijven worden er dan het vaakst gepleegd?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 29

Amsterdam Airport- Flight MH17 Memorial (14675744526).jpg

Het artikel van de week is... Malaysia Airlines-vlucht 17.

Deze rampvlucht, beter bekend als MH17 werd op 17 juli 2014 neergeschoten door Russische rebellen boven Oekraïne. De vlucht ging van Amsterdam naar Kuala Lumpur (Maleisië). Aan boord zaten dus ontzettend veel Nederlanders, hoeveel?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 30

Prise de la Bastille.jpg

Het artikel van de week is ... Bestorming van de Bastille!

De Bastille Saint-Antoine was een grote gevangenis in Parijs. Op 14 juli 1789 werd de gevangenis bestormt in een gevecht tussen de Franse overheid en opstandelingen. Terwijl slechts iets meer dan honderd mensen de gevangenis verdedigden, bestormden duizenden Parijzenaren de gevangenis. Het resultaat: de Bastille gaf zich over. Maar waarom was de bestorming dan zo belangrijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 31

Desima by CW Mieling.jpg

Het artikel van de week is ... Dejima!

Dejima was een klein, kunstmatig eilandje in de haven van Nagasaki. Het eilandje is zo bekend omdat het vroeger een Nederlandse handelspost was. Deze handelspost was het enige contactpunt met Europa. Alle handel ging via dit eiland. Maar, van welk land was dit eiland?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 32

Hercule Bosio Louvre LL325-1.jpg

Het artikel van de week is... Herakles!

Herakles, ook wel bekend als Hercules, was een Griekse held die tien taken moest uitvoeren voor de koning van Mycene omdat hij zijn familie had gedood. Deze taken waren heel moeilijk, maar Herakles vervulde ze zo goed dat hij later een god werd. Als tweede taak moest hij een reusachtige waterslang doden die een onsterfelijke kop had. Uiteindelijk heeft hij de slang toch gedood. Weet jij hoe hij dat heeft gedaan?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 33

Kiruna church.jpg

Het artikel van de week is ... Zweden!

's Winters is het erg koud in Zweden en kan het ook behoorlijk sneeuwen. Je hoeft overigens geen medelijden met ze te hebben, want 's zomers hebben ze juist meer zon dan wij! Hoe heet dit klimaat met lange, koude winters en korte, warme zomers?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 34

Berlin Spreepark UAV 04-2017 img5.jpg

Het artikel van de week is... Spreepark Berlijn!

Het Spreepark is een oud vervallen pretpark in Berlijn. Het park ligt in het Plänterwald. Het werd geopend in 1969 en ging in 2002 voorgoed dicht. Het park telde 7 achtbanen en 2 waterattracties. Maar, wat was eigenlijk de hoogste attractie van het pretpark?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 35

Gavrilloprincip.jpg

Het artikel van de week is... Eerste Wereldoorlog!

De Eerste Wereldoorlog was een grote oorlog tussen 1914 en 1918. Nederland was neutraal (deed niet mee), maar België was het toneel van vele verschrikkelijke veldslagen. De aanleiding van deze oorlog was de terroristische aanslag op de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije door een Servische terrorist. Hoe heet hij?

Lees hier verder voor het antwoord »
Week 36

Het artikel van de week is... Antoni van Leeuwenhoek!

Jan Verkolje - Antonie van Leeuwenhoek.jpg

Antoni van Leeuwenhoek was een Nederlandse bioloog en lakenhandelaar die de moderne microscoop heeft uitgevonden en tevens ook de zaadcel heeft ontdekt, met behulp van de moderne microscoop. Hij hield zich bezig met de microbiologie en de celbiologie. Hij werd geboren op 24 oktober 1632, maar hoe oud werd hij eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 37

Flag of Sweden.svg

Het artikel van de week is... Zweden!

Zweden of eigenlijk het Koninkrijk Zweden is een land in Noord-Europa. Het land vormt samen met Noorwegen en Denemarken Scandinavië. Het is het grootste land van Scandinavië en heeft ook de meeste inwoners. Zweden is het land van Pippi Langkous, Knäckebröd en ABBA. Maar welke populaire winkel voor meubels komt ook uit Zweden?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 38

Rotterdam blijdorp toegangshek.jpg

Het artikel van de week is... Diergaarde Blijdorp!

Diergaarde Blijdorp is één van de grootste, bekendste en oudste dierentuinen van Nederland. De dierentuin bestaat al sinds 1855, maar zit pas sinds 1939 op de huidige locatie. Blijdorp is vernoemd naar de polder waar het in ligt. Maar in welke stad ligt Diergaarde Blijdorp eigenlijk?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 39

Michael Jackson in 1988.jpg

Het artikel van de week is... Michael Jackson!

Michael Jackson is één van de bekendste artiesten aller tijden. Hij stond bekend als de King of Pop en heeft veel bekende liedjes uitgebracht, zoals Thriller, Beat it en Bad. Ook is hij bekend van de moonwalk, een dansje dat hij zelf heeft bedacht. Al als klein kind was Michael succesvol. Hij zat samen met zijn broers in een succesvolle band, hoe heette deze band?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 40

Red star with hammer and sickle.svg

Het artikel van de week is... Communisme!

Communisme is een politieke en economische leer waarin iedereen gelijk is. Iedereen is gelijk en iedereen heeft evenveel. Dit klinkt natuurlijk mooi, maar het is haast onmogelijk om dit te bereiken. Veel landen hebben zich in de geschiedenis communistisch genoemd, de bekendste waarschijnlijk de Sovjet-Unie, maar geen van die landen was écht communistisch. Ze hadden altijd een rijke bovenlaag die het veel beter had dan de rest. Ook nu zijn er nog landen die zich communistisch noemen, weet jij welke?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 41

Ajolote.jpg

Het artikel van de week is... Axolotl!

Een Axolotl is een raar soort salamanderachtige, hij wordt gehouden in gevangenschap, in het wild zijn ze bijna uitgestorven. In het wild zijn ze meestal zwart. Welke kleur krijgen de meeste Axolotls in gevangenschap?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 42

Manneke pis 1 Sept2005.jpg

Het artikel van de week is... België!

België is een land in Europa en het land van de frieten, wafels en Manneke Pis (zie plaatje). Misschien woon je er zelf wel! In België spreken ze namelijk ook Nederlands. Er worden ook nog twee andere talen in België gesproken, weet jij welke?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 43

Sãopedro1.jpg

Het artikel van de week is... Rooms-Katholieke Kerk!

De Rooms-Katholieke Kerk of kortweg de Kerk is een wereldkerk, dat betekent dat er over de hele wereld mensen zijn die lid zijn van deze kerk. De Rooms-Katholieke Kerk is een onderdeel van het christendom. Mensen die bij Rooms-Katholieke Kerk horen worden katholieken genoemd. Aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk staat de paus. Deze woont in zijn eigen land, wat je op het plaatje hiernaast ziet. Hoe heet dit landje?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 44

United States Capitol west front edit2.jpg

Het artikel van de week is... Verenigde Staten!

De Verenigde Staten is één van de machtigste en grootste landen van de wereld. Het is het land van de hamburgers, coca cola, Hollywoodfilms en de wolkenkrabbers. Het gebouw op het plaatje hiernaast zit het parlement van de Verenigde Staten: het Capitool. Dit staat in Washington DC, de hoofdstad. Die stad is vernoemd naar George Washington, die de eerste president van de VS was. Wie is nu de president?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 45

LuchthavenSchipholMetLucht.jpg

Het artikel van de week is... Luchtvaart!

Luchtvaart is alles wat te maken heeft met vliegen en vliegmachines. Je hebt vliegtuigen, vliegvelden, helikopters en luchtvaartmaatschappijen. Veel landen hebben een eigen luchtvaartmaatschappij: België heeft Brussels Airlines, Duitsland heeft Lufthansa. Wat is de nationale luchtvaartmaatschappij van Nederland?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 46

Berlinermauer.jpg

Het artikel van de week is... Berlijnse Muur!

Jarenlang deelde de Berlijnse muur de Duitse hoofdstad Berlijn in tweeën: Een communistisch deel, gesteund door de Sovjet-Unie (Rusland), en een kapitalistisch deel, gesteund door Amerika en West-Europa. Op 9 november is het 26 jaar geleden dat deze muur viel. In welk jaar viel de muur?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 47

Gtstlogo.gif

Het artikel van de week is... Goede tijden, slechte tijden!

GTST is de bekendste soapserie van Nederland. De eerste aflevering werd uitgezonden in 1990 en nog steeds wordt het vijf dagen per week uitgezonden. Sindsdien zijn er vele personages gekomen en gegaan en volgden de kijkers verschillende verhaallijnen. Elke zomer (en winter) is er een cliffhanger. Weet jij wat die van afgelopen zomer was?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 48

Sinterklaas 2007.jpg

Het artikel van de week is... Sinterklaas!

Op 5 december (Nederland) en 6 december (Vlaanderen) wordt Sinterklaas gevierd. De goedheiligman woont in Spanje, maar daar komt hij eigenlijk niet vandaan. In welk land is Sinterklaas dan wel geboren?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 49

Nelson Mandela-2008.jpg

Het artikel van de week is... Nelson Mandela

Nelson Mandela werd geboren als zoon van een Zuid-Afrikaans stamhoofd, maar groeide uit tot de leider van het verzet tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. Toen hij daarbij geweld ging gebruiken, sloeg de regering terug en Mandela werd opgesloten. Uiteindelijk is hij vrijgelaten en wist hij president te worden van het nieuwe, gelijke Zuid-Afrika.

In welk jaar kreeg Nelson Mandela de Nobelprijs voor de vrede?

>> Lees verder voor het antwoord >>

Week 50

Beduinphoto.jpg

Het artikel van de week is... Bedoeïenen!

Bedoeïen zijn een Arabisch volk dat rondtrekt door de woestijn. Ze hebben geen huis, maar ze wonen in tenten. In het Arabisch heten ze badawi (بدو). Wat is de letterlijke vertaling van dit woord?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>
Week 51

De Lakenhal Leiden.jpg

Het artikel van de week is... Leiden!

Leiden is een Zuid-Hollandse stad, gelegen tussen Amsterdam en Den Haag. Het wordt ook wel de Sleutelstad genoemd. Leiden was in de tijd van de Republiek erg belangrijk. Het werd gedurende een jaar belegerd en heeft de oudste universiteit van Nederland. Tegenwoordig staat Leiden bekend door zijn vele musea en oude centrum.

Lees hier verder voor het antwoord »

Week 52

Bewijs stelling van Pythagoras.jpg

Het artikel van de week is... Wiskunde!

Wiskunde bestaat uit van alles, denk aan: rekenen, algebra, statistiek en meetkunde. Maar dat is nog niet alles. Ken je de uitdrukking "wis en zeker"? En weet je wat dat te maken heeft met wiskunde?

>> Lees hier verder voor het antwoord >>


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Gerarddummer/Artikel_van_de_week&oldid=163132"