Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Freerunnen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Freerunning is een sport waarbij het de bedoeling is om zo sierlijk mogelijk over obstakels te geraken en om van het ene obstakel naar het andere te springen. Het wordt gezien als een gevaarlijke sport.

Omdat het een gevaarlijke sport is, is het belangrijk om de basistechnieken te beheersen. Dit kan je leren bij een club, maar je kan ook zelf aan de slag met filmpjes van YouTube en dat met een vriend/vriendin gaan oefenen. Het beste om mee te beginnen is de parkour roll/safety roll. Dat is belangrijk omdat die roll ervoor zorgt dat je minder hard landt: het breekt je val. Verder is het bij freerunning belangrijk om niet bang te zijn en te geloven dat je het kan. Blijf wel opletten dat je niet iets doet dat te gevaarlijk is. Dus niet gaan freerunnen op een plek waar je te hard kan vallen. Je moet ook niet onmiddellijk een 'corkscrew' of een 'gainer' gaan proberen. Begin eerst met de 'vaults'. Dit zijn de trucjes om over obstakels te geraken. Dan bouw je verder op naar de flips (salto's). Dit leer je ook best eerst met veiligheidsmatten. Als je dit kan, dan kan je verder gaan naar gras of steen.

Ontstaan

Freerunning is ontstaan in 2003 want daarvoor bestond er alleen nog maar parkour. Sebastien Foucan was de 'uitvinder' van freerunning. Hij leerde het met een vriendengroepje (de Yamakasi´s) ook parkour maar is steeds meer zijn eigen stijl gaan ontwikkelen. In 2003 speelde hij een rol in de documentaire 'Jump London'. Toen kreeg het de naam 'freerunning'. Freerunning werd bekend in 2006 toen Sebastien Foucan een rol had in Casino Royale (een James Bond film).

Parkours

Parkour en freerunning verschillen een klein beetje, want freerunnen is zo sierlijk mogelijk van punt A naar punt B geraken (met flips en onnodige trucjes), terwijl parkour zo snel mogelijk van punt A naar punt B geraken is (vooral met snelle vaults).

Vaults zijn verschillende manieren om over obstakels heen te komen

de basis van freerunnen

eerst ga je het op de trampoline proberen als je daar goed salto's op kan, ga je naar een gymzaal en als dat goed gaat naar het zand, daarna op het gras en tot slot op steen.

(dit hoeft niet je kan ook eerst naar een gymzaal gaan en dan op trampoline of helemaal niet op trampoline)

Trucs

Als eerst heb je een speed vault: je rent naar een muurtje en zet er een hand op. Zwaai met je benen over het muurtje. Als je rechts bent zet je je linkerhand op het muurtje en zwaai je met je benen er rechts overheen.

Dan heb je een monkey. Zet allebij je handen op een muurtje en slinger er met je voeten tussendoor.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Freerunnen&oldid=716866"