Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Frans Karel van Oostenrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Karel Jozef van Oostenrijk.

Frans Karel Jozef of in het Duits Franz Karl Joseph (geboren in Wenen, 7 december 1802 - gestorven in Wenen, 8 maart 1878) was de tweede zoon van Frans I van Oostenrijk en Maria Theresia van Bourbon-Sicilië (1772-1807). Hij was een aartshertog van Oostenrijk. Hij kwam uit het Huis Habsburg en was de jongere broer van Ferdinand I van Oostenrijk.

Leven

Omdat zijn broer keizer Ferdinand I verstandelijk gehandicapt was werd Oostenrijk bestuurd door de Geheime Staatsconferentie waar hij ook in zat. In 1848 brak er opstand uit in het gigantische keizerrijk dat Oostenrijk heette. Ferdinand vluchtte naar Olomouc en deed daar afstand van de troon. Het was logisch als Frans Karel nu keizer zou worden, maar onder geweldige druk van zijn vrouw werd Frans' zoon Frans Jozef I de nieuwe keizer. Daarna bemoeide Frans Karel zich niet meer met de Oostenrijkse politiek. Frans Karel leek qua uiterlijk erg op zijn zoon Frans Jozef.

Hij stierf in 1878 en werd begraven in Wenen.

Familie

Frans Karel trouwde met Sophie van Oostenrijk (1805-1872). Zij kregen 5 kinderen:

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frans_Karel_van_Oostenrijk&oldid=690626"