Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Flessenklokkenspel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flessenklokkenspel

Een flessenklokkenspel, flessenorgel of waterxylofoon is een zelf te maken muziekinstrument. Een rij glazen flessen van verschillende of gelijke afmetingen worden zo gevuld met water, dat er in elke fles een verschillende hoeveelheid zit. Met een klopper met een wat hardere knop sla je (niet al te hard) op elke fles die elk een andere toon geeft. De flessen kunnen eventueel met touw aan een rek worden opgehangen, waarbij ze beter doorklinken dan dat de flessen op een tafel staan. In plaats van flessen kunnen er ook glazen potten gebruikt worden.

Het lijkt hiermee op een xylofoon, metallofoon of buisklokken. Bij een xylofoon heb je verschillende houten staafjes en bij een metallofoon verschillende metalen plaatjes die elk een eigen klank hebben.

Voor kinderen is het nog leuker als het water in elke fles of pot een eigen kleurtje krijgt, door er bijvoorbeeld een druppel ecoline (gekleurde inkt) aan toe te voegen.

Een ander flesseninstrument krijg je als je over de flessen met verschillende hoeveelheid water blaast in plaats van dat je er op slaat. Je krijgt dan een soort van panfluit.

Een andere vorm van muziek uit glas is de glasharp.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Flessenklokkenspel&oldid=658328"