Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Fibula

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fibula

In de Romeinse tijd hadden ze al een broche. Dit noemde men een fibula. De fibula werd meestal door vrouwen gedragen. De speld zorgde ervoor dat de kleding vast bleef zitten en versierde het kledingstuk. Door de versiering kon je zien was de stand en afkomst was van de drager van de speld. Je kon dan gelijk zien of iemand vrijgezel, getrouwd, soldaat of keizer was. Later werden de sierspelden ook onderdeel van de soldatenuitrusting.


Materiaal

De meeste Fibulae werden van brons of ijzer gemaakt. Sommige fibulae werden voor duurdere materialen gemaakt, zoals zilver en goud. Een fibula bestond uit twee onderdelen. Aan de voorkant zat een rondje of plaatje dat mooi versier werd. Hoe rijker de drager van de speld, hoe mooier de versiering. Ze werden meestal versier met verf, dure stenen, glas, koraal of botten. Aan het plaatje zat een pin vast. Deze pin zorgde ervoor dat je de Fibula vast kon maken aan je kleding.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fibula&oldid=639740"