Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Ferrari (automerk)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Ferrari)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ferrari is een Italiaans automerk in bezit van Fiat. Hedendaagse Modellen zijn de Ferrari california, de 458 italia, de 599 gtb en de FF. Het is een sportwagenmerk. Ferrari heeft een paard als logo, hiermee willen ze laten zien dat Ferrari veel PK heeft en dat is ook zo. Ferrari is ook een van de bekendste sportauto merken ter wereld, hoe dat is gekomen dat weet niemand. Het merk is opgericht in 1929. Het produceert ook Formule 1 wagens, hiermee zijn al heel wat prijzen binnen gesleept.

De ontwerper van Ferrari heet Enzo Ferrari. Hij is geboren in 18 februari 1898 en gestorven op 14 augustus 1988. Hij ontwierp vele auto's, maar hij was niet alleen auto ontwerper, maar ook coureur. Zijn zoon is nu opvolger en is nu vicepresident van Ferrari en heeft nu nog een belang van 10% in de fabriek. Enzo Ferrari begon in 1923 als coureur bij het race team van Alfa Romeo. Uiteindelijk in 1939 ging hij weg bij Alfa Romeo, hij had daarvoor al een al een vereniging Scuderia Ferrari opgericht. In 1945 begonnen ze dan eindelijk met het ontwerp van wat de eerste echte Ferrari wagen moest worden, en op 2 maart 1947 was hij klaar: de Ferrari 125 S. Nu was de eerste Ferrari eindelijk ontworpen en nieuw op de markt.

Geschiedenis

De Ferrari bestaat al sinds 1929. De eerste Ferrari was een Ferrari Enzo vernoemd naar meneer Enzo Ferrari, die zelf een racer was. De Ferrari Enzo begon in 1923 als coureur bij Alfa Romeo. De Ferrari kreeg al snel de verantwoordelijkheid over het hele team van Alfa Romeo. Door zijn verantwoordelijkheid lukte het hem om Scuderia Ferrari op te richten. In 1939 ging Enzo weg bij Alfa Romeo. Ze kwamen tot het besluit dat de naam “Ferrari” vier jaar lang niet bij races gebruikt mocht worden. Omdat Enzo de naam “Ferrari” niet mocht gebruiken deed hij een andere naam: Auto Avio Costruzioni. Hij bouwde daar zijn eerste auto. Dat was de Auto Avio Tipo 815. Na 4 jaar begon hij aan de eerste Ferrari. Op 2 maart 1947 was hij klaar, de Ferrari 125 S.

Enzo Ferrari

Enzo is op 20 februari 1889 in Modena. Hij ging voor het eerst racen in Turijn, daar was hij testrijder. Later werd hij monteur en deed mee aan kleine races. In 1919 deed Enzo mee aan een race, waar Alfa Romeo ook aan mee deden. Ze kregen het talent van Enzo in het oog. Daarom vroeg Alfa of hij bij hun wou werken; hij zei meteen ja. Na 1982 Begon Ferrari formule 1 auto’s te maken. Enzo Ferrari overleed op 14 augustus 1988.

F1, pretpark, logo, fabriek en museum

Formule 1

De naam van het raceteam is Scuderia Ferrari. Ze hebben aan elke Grand Prix meegedaan, dat is Formule 1 wedstrijd.

Pretpark

In Abu Dhabi staat het pretpark Ferrari World Abu Dhabi; dat staat in de Verenigde Arabische Emiraten. Het ging open in 2010. Er is een Formule 1 achtbaan en nog veel meer. Er zijn in totaal 24 vette attracties. Er is ook een stadion voor de Grand Prix van de Verenigde Arabische Emiraten gebouwd.

Het logo heeft hij van een Duits vliegtuig. Het logo van dat vliegtuig was een zwart paard. Enzo heeft dat op een gele achtergrond geplakt: dat is ook de kleur van Modena.

Fabriek

De fabriek staat nu in Maranello dat licht in Italië. Vroeger stond hij in Modena. Er werken ongeveer 1500 mensen.

Museum

Het museum staat ook in Maranello naast de fabriek. Daar staan alle Ferrari die er zijn. De oudste en de nieuwste. Er worden ook auto’s gemaakt. Je kan daarmee helpen.

Snelste Ferrari

De snelste Ferrari is de Ferrari FXX Evo. Die kan wel meer dan 350 kilometer per uur!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ferrari_(automerk)&oldid=504096"