Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Femke Merel van Kooten-Arissen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Femke Merel van Kooten-Arissen in 2017

Femke Merel van Kooten-Arissen (Huizen, 9 november 1983) is een Nederlands politica. Tussen 2017 en 2021 zij lid van de Tweede Kamer. Aanvankelijk was ze Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, maar op 16 juli 2019 verliet ze de fractie. Ze behield haar zetel en is sindsdien een onafhankelijk kamerlid. Dit houdt in dat ze niet tot een politieke partij hoort.

Van Kooten-Arissen groeide op in Alblasserwaard in Zuid-Holland. Ze studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht en deed onderzoek voor haar scriptie naar de mogelijkheden om staten aansprakelijk te stellen voor de gevolgen van de klimaatverandering. Hiernaast heeft ze filosofie gestudeerd. Van Kooten-Arissen was lid van de Utrechtse afdeling van de PvdD en zat namens die partij in de gemeenteraad van Utrecht en later Den Haag. Tussen 2015 en 2018 zat ze in de Provinciale Staten van de provincie Utrecht. Sinds 23 maart 2017 is ze lid van de Tweede Kamer en hield zich bezig met justitie, welzijn, sport, volksgezondheid, binnenlandse zaken, milieu en infrastructuur. Tussen 15 oktober 2018 en 4 februari 2019 had ze zwangerschapsverlof en was tijdelijk niet in de kamer te vinden. Ze werd vervangen door Eva Akerboom en na haar zwangerschapsverlof keerde ze terug.

Op 16 juli 2019 maakte Van Kooten-Arissen bekend uit de PvdD te stappen en een onafhankelijk kamerlid te worden. Volgens haar was binnen de partij een versmalling plaats qua onderwerpen, terwijl zij juist wilde dat meer onderwerpen werden aangesneden. De PvdD trok haar lidmaatschap in en zei zich niet te kennen haar bezwaren. Doordat in Nederland men de leden kiest en niet de partijen mag Van Kooten-Arissen haar zetel behouden. Sindsdien wordt ze aangeduid als Lid-Van Kooten-Arissen. Van Kooten-Arissen wilde vervolgens met Henk Krol, die afsplitste van 50PLUS, een nieuwe partij starten genaamd Partij voor de Toekomst. Deze partij moest meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Later kwam ook Eerste Kamerlid Henk Otten hierbij, die eerder van de FvD was afgesplitst. De samenwerking liep al na een paar maanden vast, waarna Van Kooten-Arissen uit deze samenwerking stapte. Van Kooten-Arissen richtte vervolgens haar eigen partij op onder de naam Splinter. Splinter behaalde niet genoeg stemmen voor een zetel in de Tweede Kamer, waarna ze haar zetel moest opgeven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Femke_Merel_van_Kooten-Arissen&oldid=660669"