Femke Merel van Kooten-Arissen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Femke Merel van Kooten-Arissen in 2017

Femke Merel van Kooten-Arissen (Huizen, 9 november 1983) is een Nederlands politica. Sinds 2017 is zij lid van de Tweede Kamer. Aanvankelijk was ze Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, maar op 16 juli 2019 verliet ze de fractie. Ze behield haar zetel en is sindsdien een onafhankelijk kamerlid. Dit houdt in dat ze niet tot een politieke partij hoort.

Van Kooten-Arissen groeide op in Alblasserwaard in Zuid-Holland. Ze studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht en deed onderzoek voor haar scriptie naar de mogelijkheden om staten aansprakelijk te stellen voor de gevolgen van de klimaatverandering. Hiernaast heeft ze filosofie gestudeerd. Van Kooten-Arissen was lid van de Utrechtse afdeling van de PvdD en zat namens die partij in de gemeenteraad van Utrecht en later Den Haag. Tussen 2015 en 2018 zat ze in de Provinciale Staten van de provincie Utrecht. Sinds 23 maart 2017 is ze lid van de Tweede Kamer en hield zich bezig met justitie, welzijn, sport, volksgezondheid, binnenlandse zaken, milieu en infrastructuur. Tussen 15 oktober 2018 en 4 februari 2019 had ze zwangerschapsverlof en was tijdelijk niet in de kamer te vinden. Ze werd vervangen door Eva Akerboom en na haar zwangerschapsverlof keerde ze terug.

Op 16 juli 2019 maakte Van Kooten-Arissen bekend uit de PvdD te stappen en een onafhankelijk kamerlid te worden. Volgens haar was binnen de partij een versmalling plaats qua onderwerpen, terwijl zij juist wilde dat meer onderwerpen werden aangesneden. De PvdD trok haar lidmaatschap in en zei zich niet te kennen haar bezwaren. Doordat in Nederland men de leden kiest en niet de partijen mag Van Kooten-Arissen haar zetel behouden. Sindsdien wordt ze aangeduid als Lid-Van Kooten-Arissen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Femke_Merel_van_Kooten-Arissen&oldid=578815"