Europese Radio-unie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de EBU

De Europese Radio-unie (ERU), beter bekend als de European Broadcasting Union (EBU), is een samenwerkingsverband tussen de publieke omroepen van de Europese landen en enkele landen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Tot aan 2012 werd ook de Franse naam gebruikt, Union européenne de radio-télévision (UER). Hoewel men enkel nog de Engelstalige naam gebruikt, is het Frans naast het Engels nog altijd één van de werktalen.

De ERU wordt gestuurd vanuit Genève in Zwitserland en bestaat sinds 1950. Er zijn 72 leden bij de omroep aangesloten. Sommige landen hebben meerdere publieke omroepen aangesloten. In principe zijn publieke omroepen uit ieder Europees land aangesloten bij de ERU, behalve Liechtenstein. Namens Nederland is de NPO aangesloten.

Het bekendste dat de ERU organiseert is het Eurovisiesongfestival.

Kandidaat-leden

Er zijn drie kandidaat-leden. Een kandidaat-lid is een land dat lid wil worden:

Land Zender Opmerking(en)
Vlag van Marokko Marokko 2M TV 2M TV wilt ervoor zorgen dat Marokko weer gaat meedoen aan het Eurovisiesongfestival. De publieke omroep; de SNRT, wilt dit namelijk niet doen. De overheid van Marokko heeft er echter geen inspraak in, omdat het geen zender van de staat is.
Vlag van Kosovo Kosovo RTK Kosovo kan geen lid worden, omdat het niet door alle landen wordt erkend als land en daarom ook geen lid is van de Verenigde Naties. Om lid te worden van de ERU moet je ook lid zijn van de Verenigde Naties.
Vlag van Liechtenstein Liechtenstein 1FLTV Liechtenstein wilt meedoen aan het Eurovisiesongfestival. Dit wouden ze eerder doen maar ze hadden geen eigen televisiezender. Nu hebben ze dat wel en ze hopen in 2020 al mee te mogen doen. Er zijn lopende onderhandelingen met de ERU.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europese_Radio-unie&oldid=687581"