Ernstige verstandelijke beperking

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Een ernstige verstandelijke beperking is een verstandelijke beperking, waarbij iemand een IQ tussen 20 en 36 heeft.

Wat is een ernstige verstandelijke beperking?

Om aan te geven wat een ernstige verstandelijk beperking is, kijken gedragsdeskundigen naar de volgende drie factoren:

 • IQ; Het IQ zegt iets over wat iemand wel en niet begrijpt. Ook zegt het iets over de kennis of hij die kan toepassen ,bijvoorbeeld hoe gaat hij om met problemen. Normaal is dat bij normale mensen tussen de 90 en 100, maar bij mensen met een ernstige verstandelijke beperking is dit tussen 36 en 20 .
 • Ontwikkelingsleeftijd; de ontwikkelingsleeftijd van mensen met een ernstige verstandelijke beperking ligt tussen 2 en 4 jaar. Dit houdt in dat ze functioneren op het niveau van een kind van die leeftijd. Dit komt omdat de ontwikkeling bij mensen met een ernstige verstandelijke beperking heel langzaam verloopt of soms helemaal niet.
 • Sociaal aanpassingsvermogen; mensen met een ernstige verstandelijke beperking hebben een beperkt sociaal aanpassingsvermogen. Dit betekent dat ze met volgende dingen moeite hebben:
  • Communicatie, zoals anderen begrijpen, eigen gevoelens en ideeën onder woorden brengen, lezen en schrijven.
  • Zelfzorg, zoals eten, zichzelf wassen en aankleden.
  • Socialisatie oftewel het functioneren in de maatschappij, zoals het opbouwen van vriendschappen.
  • Dagelijkse bezigheden, zoals naar school gaan, werken, het huishouden doen en eigen vrije tijd invullen.

Dagelijkse leven van iemand met een ernstige verstandelijke beperking?

De meeste mensen met een ernstige verstandelijke beperking communiceren bijna niet met gesproken taal. Hierdoor praten ze niet veel. Als ze wel woorden gebruiken, gaan deze over in tastbare dingen, zoals mama, papa, huis en bed. Vaak communiceren ze net hun lichaamstaal. Ze gebruiken gebaren of maken met hun ogen, handen en benen gebaren.

Mensen met een ernstige verstandelijke beperking hebben de hele dag ondersteuning nodig. Deze mensen kunnen niet zelfstandig (alleen) wassen, aankleden of eten. Hiervoor hebben ze altijd iemand anders nodig. Ze zijn dus vrijwel altijd afhankelijk van iemand anders.

Ook kunnen deze mensen zich niet aanpassen aan hun omgeving. Ze hebben behoefte aan een vertrouwd persoon om zich veilig te voelen. Dit is iemand die ze kennen, zoals een ouder of vaste verzorger. Wanneer ze iemand nieuws leren kennen, hebben ze hulp nodig bij het contact maken.

De dagbesteding van mensen met een ernstige verstandelijke beperking is gericht op beweging, het stimuleren van de zintuigen, creativiteit, beleving en ontspanning.

Andere problemen

Mensen met een ernstige verstandelijke beperking kunnen ook nog last hebben van de volgende zaken:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ernstige_verstandelijke_beperking&oldid=729994"