Erlangen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De stad Erlangen

Erlangen is een kreisfreie Stadt in de Duitse deelstaat Beieren. Erlangen is een belangrijke stad in de stedendriehoek Neurenberg-Fürth-Erlangen. Het neemt een belangrijke positie in doordat de stad beschikt over een universiteit en bovendien elektronicabedrijf Siemens en andere bedrijven er fabrieken hebben.

Erlangen wordt voor het eerst in 1002 genoemd in een oorkonde. In 1361 kocht keizer Karel IV het gebied. Hiervoor was het bezit van de bisschop van Bamberg. In 1384 kreeg Erlangen stadsrechten. Sinds 1743 beschikt de stad over een universiteit. Qua cultuur is Erlangen bekend door het Kunstpalais Erlangen, een groot museum over moderne en hedendaagse kunst.

Wiskundige en natuurkundige Georg Ohm is in Erlangen geboren. Ohm zou later onderzoek doen naar elektriciteit. De eenheid Ohm, om elektrische weerstand weer te geven, is naar hem vernoemd.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Erlangen&oldid=726544"