Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Erechtheion

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Erechtheion vanuit het westen.

Het Erechtheion (Grieks: Ἐρέχθειον) is een antieke tempel op de Akropolis van Athene. Het Erechtheion is een van de vier overgebleven bouwwerken op de Akropolis. De andere zijn het Parthenon, de Propyleeën en de tempel van Nikè. De tempel was vooral gewijd aan de godin Athena, maar er werden ook andere goden vereerd, zoals Poseidon en Hephaistos. De tempel is vernoemd naar de Atheense koning Erechtheus, die door de Atheners werd gelijkgesteld aan de god Poseidon. Ze hadden dan ook één altaar samen in de tempel.

Opbouw en ligging

De (replica)kariatiden in het Erechtheion.

Het Erechtheion ligt aan de noordkant van de Akropolis. Het is niet op een vlak stuk van de heuvel gebouwd. Daardoor is de westkant drie meter lager dan de oostkant. De hoofdingang is aan de oostkant en bestaat uit een poort met zes zuilen in de Ionische orde. Het Erechtheion is opgedeeld in drie delen:

  • Het hoofdgebouw. Het hoofdgebouw heeft een breedte van 23 meter en een lengte van 11 meter. In het hoofdgebouw stonden twee altaren, een voor Athena en een voor Poseidon en Erechtheus. Het gebouw was opgedeeld in vier kamers. Er waren onder meer heiligdommen voor Hephaistos en Boutes.
  • De noordelijke hal. Via de noordelijke hal kon je bij een bibliotheek en de heilige olijfboom van Athene komen.
  • De zuidelijke hal of kariatidentribune. De zuidelijke hal is vooral bekend door de bijzondere zuilen, de kariatiden. Dit waren zes zuilen in de vorm van vrouwen. Rond 1800 is een van de zes kariatiden door Lord Elgin meegenomen naar het Verenigd Koninkrijk. De vijf andere zijn nu te zien in het Akropolismuseum, zodat ze geen last hebben van de luchtvervuiling in Athene. De kariatiden die nu in het Erechtheion staan zijn replica's.

Geschiedenis

Het Erechtheion vanuit het oosten.

Het Erechtheion was het laatste gebouw dat werd gebouwd als onderdeel van de herbouw van de Akropolis door Perikles. Dit project was begonnen in 447 v. Chr., maar pas in 421 v. Chr. werd begonnen met de bouw van het Erechtheion. Het Parthenon was toen al klaar. De architect was waarschijnlijk Mnesikles. Door de Peloponnesische Oorlog werd de bouw gepauzeerd. In 406 v. Chr. werd de bouw uiteindelijk afgerond onder leiding van de architect Philokles. Zo'n tien jaar later brak er echter al een brand uit, waardoor de tempel gerestaureerd moest worden. In de eerste eeuw v. Chr. liep het gebouw ook schade op door aanvallen van Sulla. Ook toen werd het Erechtheion gerestaureerd.

In de zesde eeuw na Christus werd het Erechtheion omgevormd tot een kerk voor Maria. Dit bleef het totdat de kruisvaarders het tot een paleis maakten. De Turkse gouverneur maakte er een paleis voor zijn vrouwen van. Al deze veranderingen beschadigden het oorspronkelijke uiterlijk van het Erechtheion, maar de echte schade kwam pas na 1800, toen Lord Elgin delen van de tempel meenam naar het Verenigd Koninkrijk. Ook werd de tempel tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog gebombardeerd. Na de onafhankelijkheid van Griekenland werd de tempel gerestaureerd. De kariatiden zijn toen naar het Akropolismuseum verplaatst, om ze tegen de luchtvervuiling in Athene te beschermen.

Galerij

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Erechtheion&oldid=687524"