Engelsmanplaat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Engelsmanplaat
       
Geen afbeelding
beschikbaar
Land Vlag van Nederland Nederland
'
'
Burgemeester
Oppervlakte <1 km
Inwoners 0
Dichtheid
Postcode(s)
Netnummer(s)
Rayons
Portaal Portal.svg Nederland

Engelsmanplaat is een klein onbewoond waddeneiland tussen Schiermonnikoog en Ameland. Het ligt dicht bij de andere zandplaat Rif. Het ligt op 5 kilometer van de Friese kust. Dit eiland kan je bereiken door wadlopen en het is een belangrijk eiland voor zeehonden en vogels. Doordat het eiland regelmatig overstroomt groeien er maar twee plantensoorten.

Naam

De Waddenzee, Engelsmanplaat ligt in de Waddenzee.

De naam wordt in de 17e eeuw voor het eerst op een scheepskaart genoemd. Toch is het onzeker hoe de Engelsmanplaat aan zijn naam gekomen is. Vroeger noemden mensen het ook wel anders.

Andere namen:

  • Ingelsche Plaat
  • Langhe Sandt
  • 't Hooge Sandt
  • Hooghe Blanc
  • Kalkman
  • Jouerman

Toch zijn er wel opties waardoor het eilandje aan zijn naam gekomen is:

  • Ooit zou een Engelsman er een huisje gebouwd hebben om er te gaan wonen.
  • De Schiermonnikoogse schelpenvisser Feye Willems Engelsman zou er in 1708 met zijn schip gestrand zijn.

Geschiedenis

Ontstaan

Engelsmanplaat ligt tussen twee geulen in het zeegat tussen Ameland en Schiermonnikoog: Pinkegat en Zoutkamperlaag. Op de scheiding van deze twee geulen kon zand bezinken (sedimentatie). Zo is er een eiland ontstaan. Vroeger was Engelsmanplaat groot maar nu niet meer.

Engelsmanplaat

Tweede Wereldoorlog

Op Engelsmanplaat hebben drie drenkelingenhuisjes gestaan. In 1944 hebben twee Amerikaanse piloten met twee Nederlanders twaalf dagen in een huisje ondergedoken gezeten.

Nu

Nog steeds worden er veel vondsten gedaan. In 2009 werden bijvoorbeeld geglazuurde aardewerken potten en een wijnfles gevonden. Ook zijn er wel eens scheepswrakken gevonden die er vroeger zijn aangespoeld. Zo zie je dat zo'n klein eilandje ook wel gevaarlijk kan zijn!

Kaap Engelsmanplaat

Kaap Engelsmanplaat is een houten zeekaap en het is een baken voor schepen en wadlopers.

Geschiedenis

Locatie Engelsmanplaat

Sinds 1563 staat hier een kaap. In 1968 werd er een nieuwe gebouwd met licht erin. Omdat dat te zwaar was voor de kaap hebben ze in 1980 het licht eruit gehaald. Op 1 november 2006 was er een heel erge storm die de kaap kapotmaakte en op 3 november aanspoelde op Schiermonnikoog. Op 11 juli 2007 werd er een nieuwe kaap gebouwd als oriëntatiepunt.

Opbouw

Een aannemer heeft een kaap gebouwd die naar Engelsmanplaat is gevaren. Daar hebben ze een nieuw betonnen fundament voor de kaap gemaakt zodat hij stevig blijft staan. De kaap van nu is 12 meter hoog met aan de onderkant piramidevormige palen en één paal in het midden.

Planten en dieren

Zeekraal

Planten

Op Engelsmanplaat groeit niet veel omdat het bijna helemaal onderloopt bij hoog water maar er groeien toch twee soorten planten. Dat zijn:

Vogels

Het deel dat niet onderloopt is een hoogwatervluchtplaats voor vogels. Deze plek noemen we de Hiezel. Op de Hiezel rusten de vogels uit. Als het water heel erg hoog is dan vliegen de vogels naar het eiland dat er naast ligt: Rif. Deze vogels komen op Engelsmanplaat:

Kanoet

Zeehonden

Zeehond

Zeehonden komen op Engelsmanplaat om hun jongen geboren te laten worden. Samen met Rif is dit eiland daar heel belangrijk voor. In 2015 werden er wel 730 zeehonden gespot. Dat is 10% van alle zeehonden in de Waddenzee.

Wadlopen

Wadlopen

Als je naar Engelsmanplaat toe wilt dan kan je mee gaan met een groep wadlopers. Je loopt dan als het laagwater door de Waddenzee heen. De tocht duurt ongeveer 4 uur want je kan niet rechtstreeks door geulen met water. Je moet je wel aan de Erecode Wadvaarders houden wat inhoud dat je afstand houdt van dieren, niets vernielt en ook geen rommel achterlaat.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Engelsmanplaat&oldid=838657"