Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Emma Goldman

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portret van Emma Goldman

Emma Goldman (geboren in Kaunas, Litouwen op 27 juni 1869 - gestorven in Toronto, Canada op 14 mei 1940) was een Amerikaanse anarchist en feminist van Joodse afkomst.

Tijdens haar tienerjaren verhuisde haar familie naar Sint-Petersburg. Ze verhuisde op haar zeventiende naar de Verenigde Staten. Later woonde ze ook nog in Rusland (ze werd er naartoe getransporteerd omwille van haar revolutionaire overtuiging), Zuid-Frankrijk en Groot-Brittannië. Emma heeft zowel de Russische Revolutie als de Spaanse Burgeroorlog meegemaakt.

Levensloop

In New York ontmoette ze Alexander Berkman. Zij waren beiden belangrijke personen van de anarchistische beweging in de VS.

Door haar ervaringen in Rusland van tijdens de Russische Revolutie veranderde haar mening over het gebruik van geweld. Nadat het Rode Leger werd ingezet tegen stakers, vond ze geweld slecht behalve als het zelfbescherming was.

Emma Goldman ligt begraven in Chicago.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Emma_Goldman&oldid=725205"