Emily Dickinson

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Black-white photograph of Emily Dickinson2.png

Emily Dickinson (10 december 1830 – 15 mei 1886) was een beroemde Amerikaans dichteres. Dickinson wordt tegenwoordig een van de belangrijkste schrijvers uit de Amerikaanse literatuur gezien. Haar gedichten zijn pas na haar dood gepubliceerd; tijdens haar leven was ze onbekend. Dickinson zonderde zich tijdens haar leven af van de maatschappij. Dit deed ze vrijwillig, aangezien ze dichter bij haar zelf wilde komen. Desondanks bleef Dickinson op de hoogte van de laatste literaire ontwikkelingen, waaronder de poëzie van Walt Whitman. Whitman vormde een inspiratie voor Dickinson.

Dickenson schrijft in haar gedichten haar gedachtestroom op. Ze maakte gebruik van vrij vers (geen rijm) en ook de leestekens zijn ongebruikelijk. Dickinson probeerde haar gedichten te publiceren, maar slechts zeven van haar 1800 gedichten werden gepubliceerd (anoniem nog wel). Pas in de 20e eeuw werden de gedichten van Dickenson herontdekt en geldt nu als een van de belangrijkste Amerikaanse schrijvers.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Emily_Dickinson&oldid=687488"