Eenden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrouwtjes eend met kuikens
Vrouwtjes eend
Woerd (mannetjes eend)
Woerd (mannetjes eend)

Een eend is een watervogel. Je ziet ze vrij veel. In Europa zijn er veel mensen die oud brood brengen naar de eendjes. Het eendjes voeren is dan ook een normaal verschijnsel.

Maar ook al geven die mensen de eenden eten dat is slecht voor de eenden vooral omdat ze niet heel veel eigen eten moeten zoeken.

Soorten eenden

Eenden zijn watervogels met oranje poten, zwemvliezen, brede platte snavel en paarsblauwe spiegel. De woerd (mannetje) heeft een glanzend groene kop, een witte halsband, een kastanjebruine borst en gekrulde zwarte veren aan de staart. Het vrouwtje heeft een onopvallend bruine kleur en een oranje-bruine snavel. Tijdens de najaarsrui onderscheidt de woerd (mannetje) zich door zijn gele snavel van het vrouwtje. Veel exemplaren tonen opvallende kleurafwijkingen door vermenging met gekweekte vormen en zijn soms moeilijk te herkennen.

Voedsel

Eenden eten vliegjes, kikkervisjes, slakken, wormen, visjes, zaadjes, bladeren, stengels van planten De eenden vinden deze beestjes boven het water, op het water en onder het water. Een eend steekt zijn kop in het water, in ondiep water tussen de modder zoeken heet grondelen. Of gewoon op het weiland.

Man of Vrouw?

Men kent de eend aan de kleur. Een groene kop met een lichtte of donkere onderkant. Maar weet je dat dat een mannetje is? Die bruine die je ook vaak ziet, dat is het vrouwtje.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eenden&oldid=652636"