Edgar Allan Poe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe (Boston (Massachusetts), 19 januari 1809 – Baltimore (Maryland), 7 oktober 1849) was een Amerikaans schrijver en dichter. Hij was een van de eerste Amerikaanse schrijvers die probeerde van zijn pen te leven. Dit was toentertijd erg zwaar. Poe schreef tijdens zijn leven verschillende verhalen en gedichten. Zijn bekendste verhalen zijn The Pit and the Pendulum (1842) en The Island of the Fay (1841). Een bekend gedicht van hem is The Raven (1845).

Allen Poe schreef vaak verhalen die leken op nachtmerries. Vaak bevatten zijn verhalen een combinatie van horror en fantasy. Dit soort boeken worden gothic novels genoemd. Hij wordt ook gezien als de grondlegger van de detectiveroman. Veel van zijn boeken hadden invloed op andere schrijvers, zoals Arthur Conan Doyle (de schrijver van Sherlock Holmes). Aanvankelijk was Allan Poe helemaal niet zo populair in de VS als nu. De teksten spraken de Amerikaanse bevolking niet aan, maar in Europa wel. Vooral in Frankrijk was hij een geliefd schrijver. Naast schrijven had hij ook interesse in kosmologie en cryptografie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Edgar_Allan_Poe&oldid=687409"