Dyslexie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Dyslexie de leesstoornis

Dyslexie of woordblindheid is een stoornis, waarbij mensen grote problemen bij het lezen en schrijven. Vaak wordt dyslexie omschreven als "niet goed kunnen lezen en schrijven". Dit is niet helemaal juist, aangezien ook mensen zonder dyslexie hiermee moeite kunnen hebben. Mensen met dyslexie hebben moeite om van letters en woorden op papier spraakklanken te maken. Ze kunnen een woord dat op papier staat niet meteen hardop zeggen of een gesproken woord niet meteen opschrijven.

Mensen met dyslexie verschillen letters die (ongeveer) hetzelfde klinken met elkaar of draaien de volgorde van klanken om. Ook hebben je moeite om te onthouden welke letters bij welke klanken horen. Hierdoor hebben ze een lage verwerkingssnelheid, omdat ze langer moeten nadenken. Leerlingen met dyslexie hebben vaak extra begeleiding op school. Dyslexie moet niet verward worden met dyscalculie; wat met cijfers en rekenen te maken heeft. Dyslexie is een van de meest voorkomende leerstoornissen. Ongeveer 3 tot 4% van de Nederlandse kinderen hebben dyslexie.

Iemand die dyslexie heeft, wordt een dyslecticus (man) of dyslectica (vrouw) genoemd. Soms wordt ook het wordt dyslect gebruikt.

Aantallen

Het aantal mensen met dyslexie verschilt per land. Dit heeft vooral te maken met de taal die in een land gesproken wordt. Wanneer een taal fonetisch is, hebben minder sprekers dyslexie. Wanneer dit niet het geval is, is het aantal mensen met dyslexie hoger. Fonetisch betekent dat een taal wordt uitgesproken, zodat dit op papier staat. Er is een vaste uitspraak. Iedere letter maakt dezelfde klank en zijn weinig of geen verschillen.

Engels en Frans zijn bijvoorbeeld niet fonetisch. In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk zijn er doordat veel meer mensen met dyslexie. Dit komt door de vele uitzonderingen in de uitspraak. Het Turks en Fins zijn haast helemaal fonetisch, waardoor Turkije en Finland veel minder mensen met dyslexie hebben. Dit is ook het geval voor het Duits en Italiaans.

Dyslexie en lezen

Dyslectici hebben moeite met het lezen en onthouden van woorden. Dyslectici moeten daardoor meer oefenen met lezen dan mensen zonder dyslexie. Hierdoor hebben sommige dyslectici ook een hekel aan lezen, waardoor ze dit sowieso minder doen. Dyslectici krijgen hierdoor begeleiding met het lezen. Leerkrachten en begeleiders kunnen bijvoorbeeld samen een boek gaan lezen.

Kurzweil heb je voor mensen met dyslexie en je hebt ook een lettertype. Dat lettertype heet OpenDyslexic. Andere programma's kun je krijgen op de site van Lexima.

Externe links

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dyslexie&oldid=730482"