Dyslexie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Je hebt vast wel eens van dyslexie gehoord. Misschien ben je zelf dyslectisch of heeft iemand bij je in de klas er last van. Die kans is best groot want één op de 20 kinderen heeft last van dyslexie.

Meestal wordt dyslexie omschreven als 'niet goed kunnen lezen'. Nou is dat natuurlijk een breed begrip want als je het alfabet niet leert kun je ook niet goed lezen. Maar dyslectische mensen hebben moeite om van letters en woorden op papier spraakklanken te maken. Oftewel: Je ziet een woord maar kan het niet meteen hardop zeggen. Of je zegt een woord en kan het niet meteen schrijven.

Vaak verwisselen dyslectische kinderen letters die op elkaar lijken, zoals de b en de d. Of ze draaien de volgorde om van klanken. De EU wordt dan UE. Ze hebben moeite te onthouden welke letters bij welke klanken horen. BOEK kan dan worden gelezen als DOEK of MELK als WELK en STRAAT wordt STAART. Ook gebeurt het dat letters die ongeveer dezelfde klank hebben door elkaar worden gehaald, zoals de v en de f. Vers fruit wordt dan vers vruit of fers fruit.

Gelukkig weet men nu ook wat dyslexie is en worden dyslectische kinderen op school goed begeleid. Dat was vroeger wel anders. Men wist vaak niet waarom sommige kinderen moeite hadden met lezen. De meesters en juffen dachten soms dat die kinderen dom waren. En omdat sommige kinderen bijvoorbeeld wel goed konden rekenen dachten ze dat die leerlingen lui waren of geen zin hadden om te lezen. Of dat ze iets aan hun ogen hadden. Daarom werd dyslexie vroeger Woordblindheid genoemd. Gelukkig weten we nu dat kinderen met dyslexie niet dom zijn en ook zeker niet blind. Iemand met dyslexie kan heel goed zijn in andere vakken, zoals rekenen en aardrijkskunde.

Op de wereld

In Nederland heeft één op de 20 kinderen last van dyslexie. In het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Australie, Frankrijk zijn dat er veel meer. Dit komt omdat klanken, digraafen opverschillende manieren uitgesproken worden. In Finland, Azerbeidjaan, Turkije

en landen met het Cyrillisch alfabet komt dyslexie weinig voor omdat je de taal (meestal)  het zelfde uitspreekt en schrijft. Duitsland en Italië veel minder.

Leren lezen

Mensen die dyslexie hebben onthouden de woorden die je leest niet, maar mensen die geen dyslexie hebben onthouden de woorden wel. en als je de woorden wel onthoud dan lees je sneller. Dus als je dyslexie hebt gaat het lezen wat moeilijker. Kinderen met dyslexie kunnen echt wel leren lezen, maar moeten heel veel oefenen. Maar als je niet zo goed bent in iets dan ga je dat vaak niet voor je plezier doen. Daarom is het echt knap van kinderen als ze toch doorzetten en blijven lezen. Het helpt om samen met iemand anders een boek te lezen. Dan lezen ze om de beurt een zin of een stukje. Het kind met dyslexie leert dan nieuwe woorden als de ander een stukje leest en kan ondertussen even uitrusten. Het is het mooiste als het kind met dyslexie het boek zelf heeft uitgekozen en zeker als je samen leest kan dat best een moeilijker boek zijn. Want juist van pittige boeken leer je veel nieuwe woorden.

Hulpmiddelen

Kurzweil heb je voor mensen met dyslexie en je hebt ook een lettertype. Dat lettertype heet OpenDyslexic. Andere programma's kun je krijgen op de site van lexima [1].

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dyslexie&oldid=616796"