Dr. Dre

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dr. Dre in 2011.jpg

Dr. Dre (echte naam Andre Romelle Young) is een Amerikaanse rapper, beatmaker, producer, acteur en voormalig disc jockey, geboren op 18 februari 1965 in Compton. Hij is een van de grondleggers van gangsta rap en heeft samengewerkt met verschillende grote rappers. Hij wordt gezien als een van de beste Hip-Hop-producers ooit.

Levensloop

Dr. Dre werd geboren in South Central maar is opgegroeid in Compton, een stad buiten Los Angeles. Compton wordt gezien als een van de gewelddadigste voorsteden van Los Angeles. Daar werd zijn naam al snel afgekort tot Dre. Hij was helemaal fan van de basketballer Dr. J. Toen wilde hij Dr. Dre genoemd worden. Hij was lid van de grondleggende groep van de gangsta rap, N.W.A (waartoe ook Ice Cube, MC Ren, Eazy-E, DJ Yella en Arabian Prince behoren).

Na het uitbrengen van twee albums, The Chronic en 2001, richtte Dr. Dre in 1998 zijn label, Aftermath, op en produceerde beroemde rappers als Eminem en 50 Cent. Hij creëerde Beats, zijn merk van hoofdtelefoons, die hij verkocht aan Apple in 2014.

Nas en 50 Cent, onder anderen, beschouwen hem als de grootste hip-hop producer aller tijden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dr._Dre&oldid=855448"