Verbeter WikiKids vandaag nog!

Downloaden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Downloadscherm. Downloadsnelheid is 108 kbit per seconde

Downloaden is het halen van informatie naar je eigen computer vanaf een server. Als je een website bekijkt dan downloadt je computer de website van een server. Je downloadt de website via een browser. Meestal zeg je dat je iets downloadt als de informatie ook langere tijd op je computer blijft staan. Je kunt bijvoorbeeld een document downloaden, een plaatje downloaden of een softwareprogramma downloaden. Als je video's bekijkt op bijvoorbeeld YouTube of SchoolTV dan worden de video's niet gedownload maar gestreamd. In het Nederlands zou je dat kunnen vertalen met het woord gestroomd. Maar we gebruiken het Engelse woord streamen of streaming.

Downloadsnelheid

Hoe snel je een document, plaatje of softwareprogramma van internet op je computer hebt staan, hangt af van de downloadsnelheid van je internetverbinding. De downloadsnelheid meet je in kilobits per seconde of megabits per seconde. Een bit is de bouwsteen van een byte. Er gaan meestal acht bits in een byte. Een kilobit kort je af tot kbit. Een megabit kort tot Mbit. Het downloaden van informatie van internet gaat steeds sneller. Dat komt omdat de techniek steeds slimmer wordt. Er zijn verschillende technieken om verbinding te maken met een server:

Met de modem kun je tot maximaal 56kbit per seconde downloaden. Bij ISDN is dat maximaal 128 kbit per seconde. ADSL heeft maximaal 8 Mbit per seconde. ADSL2+ haalt 24 Mbits per seconde. Kabel maximaal 120 Mbit per seconde en VDSL maximaal 52 Mbits per seconde.

Draadloos informatie downloaden

Je hebt niet persé een draad nodig om informatie te downloaden. Je kunt dit ook draadloos doen. Met de volgende technieken kun je draadloos informatie downloaden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Downloaden&oldid=687261"