Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 1 t/m 28 februari vindt de SuperSchrijfwedstrijd plaats. Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Donetskplateau

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Donetsplateau)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van het Donetskplateau (gekleurde gebied)

Het Donetskplateau of de Donetsk-rug  is een noordoostelijke bergrug en het hoogste deel van het Donetsk-hoogland. Gelegen in de regio's Charkov (gedeeltelijk), Donetsk en Luhansk in Oekraïne en (gedeeltelijk) de regio Rostov in Rusland. Het gebied is ongeveer 23 duizend km2.

In het noorden breekt het steil uit in de vallei van de Seversky Donets (ten zuiden van de Oost-Europese vlakte). Lengte  - ongeveer 370 km, breedte - 160 km.

Het regionale landschapspark Donetsk-Rug ligt in het oostelijke deel van de Kryaz.

De naam "Donetsk-Rug" werd in 1827 voorgesteld door Kovalevsky Evgraf Petrovich.

De heuvelrug van Donetsk is een heuvel met vlakke tussenliggende gebieden en valleien met een bergachtig karakter. De gemiddelde hoogte van de rug is 200–300 m. Het hoogste punt - het graf van de moskee stijgt tot 367 m boven de zeespiegel. Het oppervlak wordt diep doorgesneden door rivierdalen, ravijnen en geulen.

"Donetsk Rug". Krinka

Geologie

Het is een breukvlak in het Donetsk bekken ook wel Donetsk Basin of kortweg Donbass). In de geologische structuur van de bergkam zijn sterk ontwricht ('overhoop gegooid'), ingewikkeld door talrijke breukschendingen van de verschillende geologische tijdperken als het Carboon, Perm , Trias met daarin afzettingen als: steenkool (zandsteen, argilliet, siltsteen) en kalksteen die vele kilometers dik zijn. Ze worden geassocieerd met grote steenkoolvoorraden (Donetsk kolenbekken). Er zijn geologische verschijnselen die verband houden met de uitslijting en erosie van de rotsen door oppervlakte- en grondwater en deze worden waargenomen in de verspreidingsgebieden van kalksteen, steenzout en gipsanhydrietafzettingen. De ontwikkeling van steenzout door de methode van ondergrondse opgraving bij de winning van pekel (zout) leidt tot de vorming van holtes - kamers (grotten), die onder de druk van bovenliggende rotsen gedeeltelijk worden (af)gesloten, wat leidt tot verzakking van het aardoppervlak. Soortgelijke verschijnselen treden op tijdens intensieve kolenwinning in steenkoolhoudende gebieden.

Het natuurlijke landschap van de bergkam wordt aangevuld door de aanwezigheid van diepe steengroeven, hopen, aardverschuivingen. Landaanwinning, de aanwezigheid van veel vijvers en grote reservoirs hebben een aanzienlijke invloed op de afvloeiing van oppervlakte- en grondwater, waardoor de inklinking (inzakken) en overstroming van gebieden worden verergerd.

Klimaat

Het klimaat is een landklimaat met droogte-verschijnselen. Windmassa's uit Azië en de steppen van de Beneden-Wolga veroorzaken lage temperaturen in de winter met koude, en in de herfst en zomer - droge hete wind.

De gemiddelde temperatuur in januari is -6 tot -8 °C, in juli +20,9 tot +22,9 °C. Neerslag tot 556 mm (in het westen). In vergelijking met de omgeving is het aantal dagen met mist, sneeuwbedekking meer; vorstvrije periode is minder. Opmerkelijk is een helderheid op grote hoogte.

Steppe

Begroeiing (flora)

De flora of begroeiing van de Donetsk-rug behoort tot de steppezone en wordt voornamelijk vertegenwoordigd door steppe-, bos-steppe- en rivieroever- planten.

Op sommige plaatsen, in het midden van de bergkam, zijn er oerbosgebieden (linde , es , esdoorn), met bijzondere eiken en essen oeverbossen (stroomgebied Krynka).

Op de heuvelrug van Donetsk groeien 244 zeldzame plantensoorten.

Dieren (fauna)

Jerboa of springmuis (opgezet exemplaar)

De fauna wordt vertegenwoordigd door steppe- en bossteppe-soorten, in het noorden en in de ravijnbossen van de noordelijke helling zijn bosdieren ook veel aanwezig.

Over het algemeen is de fauna erg verarmd, wat te wijten is aan de enorme menselijke druk en de hoge bevolkingsdichtheid van de regio. De fauna omvat meer dan 1.500 soorten insecten (het werkelijke aantal is minstens 10.000 soorten) en ongeveer 200 soorten gewervelde landdieren, waarvan er minstens 15 zijn opgenomen in het Rode Boek van bedreigde diersoorten van Oekraïne .

De volgende zeldzame soorten gewervelde dieren worden gevonden op de bergkam van Donetsk: de jerboa, de fret, de wilde eend, de trap en verschillende vleermuizen.

Ooit was er een diverse jachtfauna, die nu veel armer is. Onder de "jagende zoogdieren" bevinden zich wilde zwijnen, Europese reeën (vaak bekend als "wilde geit"), grijze haas, rode vos en steppevos (ook bekend als corsac), de wolf en anderen.

Verschillende bossoorten komen ook veel voor in de oeverbossen en in de Donetsvallei in het noorden van de bergkam. Hier zijn gewone slaapmuizen en geelborstmuizen van knaagdieren, Europese das en bosmarter van vleesetende zoogdieren, grijze uil en duiven - vogels, roofvogels komen nog vaak voor. Je komt er ook hertenkevers en andere zeldzame soorten tegen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Donetskplateau&oldid=731571"