Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Dirndl

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Verschillende vrouwen die een dirndl dragen

Een dirndl is een traditionele kleding voor vrouwen uit Beieren en Oostenrijk. Dirndls ontstonden in 1870. Het is een mengelmoes van de klederdracht uit de streek met de kleding die veel dienstboden droegen.

Een dirndl bestaat uit een lange rok die eindigt tussen de knieën en enkels. Richting de middel wordt deze rok smaller. Aan de rok zit een soort van hemd vast gemaakt (meestal van dezelfde stof, maar niet altijd). Deze bedekt de borst en rug en loopt door middel van twee banden over de schouders heen. Onder het bovenste deel wordt een wit shirt gedragen. Dit shirt bedekt de borst, rug en schouders verder. Het shirt heeft korte mouwen die een beetje geploft zijn. Er zijn ook dirndls met lange mouwen. Op de rok kan nog een short worden gedragen. Dirndls hebben vaak verschillende kleuren, maar meestal zijn deze niet te opvallend.

Dirndls zijn bekend van het Oktoberfest in Beieren. De vrouwelijke serveersters dragen ze dan, terwijl de mannen lederhose dragen. Je kan daarom ook zeggen dat de dirndl de vrouwelijke versie van de lederhose is. Ook in veel restaurants in Oostenrijk en Zuid-Duitsland worden de dirndls gedragen. De dirndl is in Zuid-Duitsland minder populair dan de lederhose. In de Oostenrijkse streek Salzkammergut is het het omgekeerde; de dirndl komt er vaker voor dan de lederhose. Ook worden dirndls tijdens veel kerkelijke diensten en andere feesten gedragen.

In Oostenrijk wordt het woord dirndl ook gebruikt om een jonge vrouw te benoemen. Overigens is er ook nog een betekenis hoe de sleep (het touwtje) van het short is vastgemaakt. Als dit aan de rechterkant is vastgemaakt is de vrouw getrouwd, aan de linkerkant is de vrouw vrijgezel, aan de voorkant is de vrouw maagd en aan de achterkant weduwe.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dirndl&oldid=524634"